Δρ Χαρ. Έλληνας: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων για να μειώσει τις τιμές ρεύματος

Το μέλλον του κυπριακού φυσικού αερίου είναι περιφερειακό

Η ταχεία ενεργειακή μετάβαση, με ακόμη περισσότερες χώρες να δεσμεύονται για μηδέν ρύπους έως το 2050 μετά την COP26, περιθωριοποιεί τις προοπτικές εξαγωγών φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το μέλλον είναι περιφερειακό, με έμφαση στην ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηριζόμενη από φυσικό αέριο.

Τη θέση αυτή υποστήριξε ο δρ Χαράλαμπος Έλληνας ενώπιον του συνεδρίου FLAME, ενός από τα μεγαλύτερα συνέδρια για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που έγινε από τις 2-4 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στο συνέδριο υποστηρίχθηκε η θέση ότι το φυσικό αέριο έχει ρόλο να διαδραματίσει κατά την πράσινη μετάβαση, κάτι, όμως, που προϋποθέτει τη μείωση της εκπομπής ρύπων κατά την εξόρυξη και μεταφορά του και γι’ αυτό είναι οικονομικά και τεχνικά δύσκολο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Έλληνας καλεί να ξεχάσουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε Ασία και ΕΕ και να περιοριστούμε στην περιφέρεια και με στόχο η χρήση του ΦΑ να στηρίξει τις ΑΠΕ. Η σημασία που δίνεται στις ΑΠΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι οι τραπεζίτες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κλίμα στη Γλασκώβη, υποσχέθηκαν να επενδύσουν 130 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα λίγα χρόνια.

Ο κ. Έλληνας σχολιάζει ως θετική εξέλιξη τη μείωση του ΦΠΑ κατά 5% στο ηλεκτρικό για τις ευάλωτες, κάτι που, όπως σημείωσε, υποδεικνύει εδώ και καιρό. Επικαλούμενος άρθρο των Financial Times, ο εμπειρογνώμονας αναφέρει, ωστόσο, ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πιο βαριά φορολογικές χώρες, ειδικά στο ρεύμα.

Περίπου το 35% του λογαριασμού ρεύματος πηγαίνει σε φόρους, σε αντίθεση με λίγο πάνω από 26% για τα ελληνικά νοικοκυριά, σημειώνει.

Ως γνωστόν, πολύ πρόσφατα η ΕΕ παρουσίασε μια εργαλειοθήκη για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, συνιστώντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις ως κεντρικό στοιχείο. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μακροπρόθεσμα, κυρίως γιατί εξαρτώνται από το μαζούτ και το κόστος των ρύπων. Το μήνυμα από το συνέδριο της FLAME, της κορυφαίας διάσκεψης φυσικού αερίου/LNG στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν σε κανονικά επίπεδα μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Ο κ. Έλληνας έχει προτείνει στο παρελθόν, και επαναλαμβάνει ξανά, ότι η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει στους Κύπριους καταναλωτές ενέργειας να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων για να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μπορεί επίσης να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 3%, μη επιβάλλοντας ΦΠΑ στην τιμή που περιλαμβάνει και το φόρο κατανάλωσης. Στην πραγματικότητα αυτό συνιστά διπλή φορολογία.

πηγή: διάλογος