Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης: «Όταν μπαίνεις σε λάθος τραίνο όλοι σου οι σταθμοί είναι λάθος»

{loadposition ba_textlink}

Ο διεθνώς βραβευμένος κύπριος οικονομολόγος Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης σε συνέντευξή του στην «24» τόνισε ότι η Ελλάδα είχε υπογράψει την δέσμευση με την Τρόικα για να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυσκολίες και ακλούθησε ένα πρόγραμμα λιτότητας που της το επέβαλαν οι δανειστές της.

Αλλά όπως μας ανάφερε «όταν μπαίνεις σε ένα τραίνο λάθος, όλοι σου οι σταθμοί βγαίνουν λάθος».

Ο Δρ. Ιωσηφίδης πρόσθεσε ότι «δεν το έπαιξαν τότε γενναία και θαρραλέα, ήθελαν να είναι υπάκουοι ότι είχαν ο ένας κληρονομήσει από τον άλλο πολλές υποχρεώσεις αφού ήταν πίσω η οικονομία και απλώς ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης θέλουν να κάνουν την μεγάλη στροφή, δηλαδή να αλλάξουν τραίνο, για να μην κατεβαίνουν σε λάθος σταθμούς διότι το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το ίδιο πιθανό να ισχύσει και για άλλες χώρες αύριο αν βρεθούν στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα. «Βέβαια, βρέθηκε και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε αυτή τη δεινή θέση. Η Ιρλανδία με την βοήθεια και άλλων επενδυτών τα κατάφερε, επειδή το πρόβλημα της δεν ήταν και τόσο σοβαρό. Είναι επίφοβη η Πορτογαλία αν και προς το παρόν τα καταφέρνει».

Ο Δρ Ιωσηφίδης εξέφρασε τον φόβο ότι «πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια Γερμανία, η οποία θέλει να επιβάλει το δικό της σύστημα της πειθαρχίας και της παραγωγικότητας ενώ οι Μεσογειακές χώρες δουλεύουν με άλλο σύστημα».

Με αυτό τον τρόπο «πάντα θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα έστω και αν τώρα βρεθεί κάποια λύση και νομίζω θα βρεθεί. Αυτή την στιγμή το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας δεν αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη και το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο, γι’ αυτό λέμε θα επανεκκινήσει η οικονομία και αυτό συμβαίνει διότι δεν περισσεύουν χρήματα για να χρησιμοποιηθούν για έργα με αποτέλεσμα στην Κύπρο να έχουν σχεδόν σταματήσει όλα τα αναπτυξιακά έργα».

Όπως μας είπε στη συνέντευξή του στην «24» ο κ. Ιωσηφίδης «το αποτέλεσμα είναι να περιμένουμε τους ξένους επενδυτές να έρθουν για να βάλουν εκείνοι τα λεφτά παρά να βάλει η ίδια η κυβέρνηση λεφτά για έργα. Στην Ελλάδα, το σύστημα δεν επιβάλλει μόνο λιτότητα, αλλά και περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ επιπλέον πρέπει να έχουν ένα πλεόνασμα γύρω στο 4% με 4.5%, για να υπάρχουν τα περισσεύματα για να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στις δόσεις για κάλυψη των δανείων της».

Ο Δρ Ιωσηφίδης αναφερόμενος στην ιδέα του κ. Βαρουφάκη να ζητήσει όχι τόσο περικοπή δανείων, αλλά περικοπή των δόσεων ως προς το δάνειο, σχολίασε: «Ο Νομπελίστας Κρούκμαν είπε ότι έχει δίκαιο η Ελλάδα, δηλαδή ότι θα μπορούσε να έχει μικρότερο πλεόνασμα ώστε να έχει να περισσεύματα και θα είναι παράλογη η Γερμανία εάν πει όχι σε αυτήν την πρόταση του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας».

Ο Δρ Ιωσηφίδης πιστεύει ότι και με μικρότερο πλεόνασμα «και πάλι δεν ξεμπλέκει η Ελλάδα».

Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο

«Εκείνο που θα μπορούσε να κάνει επιπρόσθετο για να τονώσει πραγματικά την οικονομία της, είναι να ανοίξει τις πηγές πετρελαίων και του φυσικού αερίου γιατί έχει και να ανοιχτεί προς τις αγορές της Ρωσίας ή της Αμερικής». Όπως χαρακτηριστικά μας είπε της πηγές αυτές «παρακαλεί η Γερμανία να τις αγοράσει». Ο Δρ Ιωσηφίδης πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθούν ομόλογα ανάπτυξης στην Ελλάδα τα οποία θα είναι συμμετοχή στις δραστηριότητες του φυσικού αερίου που θα στηθούν στην Ελλάδα για Έλληνες και
ξένους.

«Όσον αφορά για τυχόν απειλές από την Τουρκία υπάρχουν και τα πετρέλαια στην πλευρά του Ιονίου, στα Ιωάννινα, δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και στην θάλασσα νότια της Κρήτης όπου δεν υπάρχει Τουρκία. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε. «Δηλαδή εκείνο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτό που έκανε η Κύπρος αθόρυβα» τόνισε ο Δρ Ιωσηφίδης.

Τονίζει, επίσης, ότι το δεύτερο που μπορεί να κάνει είναι να ανοίξει εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία στα γεωργικά προϊόντα: «Τι έκανε η Ρωσία σαν αντιστάθμισμα για τα μέτρα που πήρε η Ευρώπη εις βάρος της; Είπε εγώ κόβω και δεν θέλω να εισάγω γεωργικά προϊόντα που δεν έχει η ίδια από τις ευρωπαϊκές χώρες και έτσι επηρεάστηκε και η Ελλάδα και η Κύπρος».

Η Ρωσία στο παιχνίδι

Μια πρόταση που κατάθεσε ο οικονομολόγος είναι ότι «μπορεί ο Τσίπρας, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία να πει ορίστε ελάτε να με βοηθήσετε να βγάλω τα πετρέλαια στο Ιόνιο, αν δεν έρθετε εσείς θα έρθει η Αμερική και σας λέω από τώρα ότι μπορώ να πουλώ το πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο σε κοντινές χώρες που το έχουν ανάγκη και πληρώνουν καλά όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία και δώστε μου την ευκαιρία να πουλώ γεωργικά προϊόντα σε εσάς όπως κάνετε και με την Τουρκία».

Και συνέχισε: «Επιπλέον ο κ. Τσίπρας μπορεί και να δανειστεί από τη Ρωσία για να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σε έχω ανάγκη για να μου δώσεις τα 8 δις δάνειο που θα μου τα πάρεις για τις δόσεις μου. Είναι πολύ φρακαρισμένη η Ελλάδα με το όλο σύστημά της Τρόικας και πίσω αρχηγό τη Μέρκελ, η οποία στο κάτω – κάτω όταν ήταν σκουπίδι η Γερμανία, όλα ερείπια, το σχέδιο Μάρσαλ προέβλεπε ενισχύσεις της γερμανικής οικονομίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ήρθαν όλοι οι σύμμαχοι να υπογράψουν και η Ελλάδα ξέχασε και το χρυσάφι που είχε κλέψει από τις αποθήκες της κεντρικής τράπεζας η ίδια η Γερμανία».

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο βραβευμένος οικονομολόγος «η Γερμανία έφτασε εδώ που έφτασε επειδή της χαρίστηκαν τα χρέη και επειδή της έδωσαν και αναπτυξιακό πρόγραμμα για να στήσει τις βιομηχανίες της. Νομίζω η Γερμανία παίρνει εκδίκηση από το κόμπλεξ που της έχει μείνει από δυο ήττες από δυο παγκόσμιους πολέμους. Η Γερμανία θέλει το αίμα της πίσω και το παίζει πολύ ύποπτα, και άνοιξε στην Ευρώπη περιφερειακό πόλεμο για να μην πω οικονομικό πόλεμο ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο».

Έρευνα για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα

Ο Δρ Ιωσηφίδης πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να κάνει μια ερεύνα για το πώς πουλήσαμε τόσο φθηνά τις τράπεζες μας για να ωφεληθεί μια τράπεζα. Όπως μας δήλωσε ο οικονομολόγος Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης είναι στη διάθεση των αξιωματούχων του ελληνικού κράτους για να αναπτύξει τις ιδέες του

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!