ΔΡ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΧΙΖΑΣ στο 24Η/ΚΥΠΡΟΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα συμπτώματα του ΔΑΓΚΕΙΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ, τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέξουμε

Πλήρες ρεπορτάζ στο 24Η για τον Δάγκειο Πυρετό, τι αναφέρει στο 24Η ο Παθολόγος Δρ. Κώστας Σχίζας

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες, όσον αφορά τα δυο ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται οτι μητέρα και κόρη νοσηλεύονται εδώ και μια εβδομάδα στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα μητέρας και κόρης στην Κύπρο από Δάγκειο Πυρετό.

Οι δυο τους νοσηλεύονται στη Μονάδα ειδικών λοιμώξεων κάτω από ειδικές συνθήκες.

Τέθηκαν από τη πρώτη στιγμή όλα τα μέτρα και απολυμάνσεις.

Αναμένεται εντός της ημέρας να πάρουν εξιτήριο.

Ο Δρ. Κώστας Σχίζας μίλησε στο 24Η ο οποίος μας ανέφερε ποια είναι τα συμπτώματα αυτού του ιού και τι πρέπει να προσέξουμε.

Αρχικά, μιλώντας στο 24Η, ο γιατρός ανέφερε ότι τα συμπτώματα του Δάγκειου Πυρετού είναι  ο πυρετός, η αδυναμία, η κόπωση, μυαλγίες, πόνους στις αρθρώσεις κ.ά.

«Ο ιός προέρχεται από μολυσμένα κουνούπια και συνήθως πολύ δύσκολα θα βρούμε αυτό τον ιό στην Κύπρο. Ο ιος εντοπίζεται κυρίως σε τροπικές χώρες όπως Αφρική, Αμερική, Ανατολική Μεσόγειο και Ειρηνικό Ωκεανό.

Λέγεται ο πυρετός των σπασμένων οστών, γιατί κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος που έχουν την αίσθηση οτι σπάνε τα κόκκαλα τους.

Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προκαλέσει, αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, αιμορραγικό πυρετό, Πυρετό δυο με επτά μέρες, εμετούς, καθώς μπορεί να βγουν αιμορραγικές εκδηλώσεις όπως «πεπεχιες» δέρματος σαν κόκκινα στίγματα στο δέρμα, αιμορραγία γαστρεντερικού, αίμα στα ουλή κ.ά.

Ο Δρ. Κώστας Σχίζας ανέφερε στο 24Η οτι «Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για αυτό τον ιό. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική όπως με την αναπλήρωση υγρών και χορηγείται παρακεταμόλη. Δεν υπάρχει ούτε ειδικό εμβόλιο».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε τέτοια συμπτώματα είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας για άμεση διερεύνηση», σημείωσε.