Δρ. Πανά: «Να εμβολιαστούμε για να καταφέρουμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα»

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει με την Κυπριακή κοινότητα να αναρωτιέται αν θα καταφέρει φέτος να γιορτάσει όπως παλιά.

Η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας και μέλος της επιδημιολογικής επιτροπής, Ζωή Πανά, μίλησε στον ALPHA, στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα», σχολιάζοντας τα νέα μέτρα για την εξασφάλιση safepass που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα καθώς και την απειλή των Χριστουγέννων από μεταλλάξεις και μη εμβολιασμένα άτομα.

«Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί νόσηση ευκολότερα από τα άλλα στελέχη και ο στόχος με το safepass είναι να θωρακίσουμε την κοινότητα και η θωράκιση γίνεται μόνο όταν ολοκληρώσουμε το εμβολιαστικό σχήμα», είπε η κυρία Πανά.

«Ένα άτομο που έλαβε μόνο τη πρώτη δόση μπορεί να προστατεύεται από τη σοβαρή νόσηση σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 30-40% στη Δέλτα μετάλλαξη», πρόσθεσε.

«Τα άτομα που έλαβαν μόνο τη πρώτη δόση πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία για τη δεύτερη δόση»

Η κυρία Πανά επισήμανε ότι στόχος είναι να κρατήσουμε την κοινότητα ανοιχτή και κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, αφού ως μέλη της επιδημιολογικής ομάδας γνωρίζουν και τις επιπτώσεις που είχαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικοψυχολογικό επίπεδο.

«Εξαρτάται από τους πολίτες για να διατηρηθεί η επιδημιολογική εικόνα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα», ανέφερε η κυρία Πανά.

«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε για να καταφέρουμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε πως οι προβλέψεις από την Ευρώπη αναφέρονται για τον μήνα Νοέμβριο ότι θα έχουμε μια επιδείνωση της επιδημιολογικής μας κατάστασης.

πηγή: TO THEMA ONLINE