Δράκου: Καμία μορφή έμφυλης βίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή στο σύγχρονο κόσμο

Καμία μορφή έμφυλης βίας «δεν πρέπει να έχει θέση και να γίνεται ανεκτή στο σύγχρονο κόσμο» τονίζει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και το σεβασμό της «σε όσες γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ή βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας» και διαβεβαιώνοντας ότι η προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση και την ίδια προσωπικά.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Υπουργός, σε γραπτή της δήλωση, αναφέρει ότι αυτή η μέρα «έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, αφού ζούμε σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει δυστυχώς αυξητικές τάσεις».

Προσθέτει ότι «σε εθνικό επίπεδο, μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης το 2017, η οποία αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες για εξάλειψη της έμφυλης βίας διεθνώς, σημειώθηκαν ουσιαστικές τομές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, γεγονός που καταγράφεται και στην πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης GREVIO».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Υπουργός Δικαιοσύνης, «στην έκθεση υπογραμμίζονται τα πολλά θετικά νομικά και πολιτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία καταδεικνύουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της πολιτείας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας κατά των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων».

Επίσης, προσθέτει, «το νομοθετικό πλαίσιο ισχυροποιήθηκε και από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών το Μάρτιο του 2022 ο οποίος έχει ήδη καταρτίσει την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, τα οποία διαβουλεύεται με την κοινωνία των πολιτών για την οριστικοποίησή τους».

Η κ. Δράκου, αναφέρει ότι παράλληλα «προωθείται η δημιουργία Ενιαίου Αρχείου Στατιστικών Στοιχείων Βίας σε παγκύπρια βάση, ώστε να γίνεται συλλογή έγκυρων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις ενώ στην Αστυνομία έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια που ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις επαρχίες».

Αναθεωρήθηκαν εξάλλου και τα πρωτόκολλα για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βιασμών.

Καταλήγοντας, η Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι «οι προσπάθειες ωστόσο δεν σταματούν εδώ» και στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν δρομολογηθεί «ενέργειες και έχει ξεκινήσει η μελέτη των εισηγήσεων που προτείνει η επιτροπή, ώστε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις για να συνεχίσουμε την θετική πορεία επίτευξης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης «στηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect φωταγωγεί το κτήριό του με πορτοκαλί χρώμα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως, Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».

πηγή: Reporter