«Δραματική έκκληση» για αιμοδοσία – Αναβάλλονται 120 μεταγγίσεις την εβδομάδα

Δραματική έκκληση σε όλους για αιμοδοσία έκαναν την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος καθώς περίπου 100 με 120 μεταγγίσεις την εβδομάδα αναβάλλονται λόγω έλλειψης αίματος.

Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρία της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, απεύθυνε, εκ μέρους της Επιτροπής, μετά τη συνεδρία, «δραματική έκκληση» προς τους αιμοδότες αλλά και αυτούς που δεν έχουν δώσει ποτέ μέχρι σήμερα αίμα, να το πράξουν για πρώτη φορά γιατί, υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις και ακυρώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος ακόμα και οι ποσότητες αίματος που παραμένουν φυλαγμένες για έκτακτη ανάγκη να χρησιμοποιηθούν.

«Έκκληση να αφιερώσουμε λίγο από τον πολύτιμό μας χρόνο, και να δώσουμε λίγο από το αίμα μας, που θα σώσει μια ζωή», είπε ο κ. Δίπλαρος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε σε δηλώσεις του ότι «είναι τρομακτική η κατάσταση» που επικρατεί με την έλλειψη αίματος.

«Υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι χρειάζονται μεταγγίσεις και οι οποίοι κινδυνεύουν», είπε.

Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «θα πρέπει, όσοι είμαστε αιμοδότες, τις αμέσως επόμενες μέρες να προσέλθουμε στα κέντρα αιμοδοσίας ή όπου γίνονται αιμοδοσίες για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό το αγαθό σε συνανθρώπους μας οι οποίοι το έχουν ανάγκη.»

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι λέχθηκε στην Επιτροπή ότι καταγράφονται, την εβδομάδα, 100 με 120 αναβολές μεταγγίσεων, σε θαλασσαιμικά άτομα. «Αυτό αντιλαμβάνεστε, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει», είπε.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια «πρότυπο στην εθελοντική πρακτική αιμοδοσίας». Είπε ακόμα ότι χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και σχέδιο δράσης, όχι αύριο ή τις επόμενες μέρες ή μήνες, αλλά τώρα.

Ο Προέδρος του Παγκύπριου Αντιανεμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, είπε ότι την Κυριακή γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και ότι στην Κύπρο, υπάρχουν 650 άτομα με θαλασσαιμία, πολυμεταγγιζόμενα, που αυτές  τις μέρες «περνούν τον δικό τους Γολγοθά» καθώς υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αναβολών και υπό-μεταγγίσεων αίματος, που δυσκολεύει αφάνταστα τα άτομα με θαλασσαιμία, στην καθημερινότητα, στον εργασιακό τους προγραμματισμό, ακόμα και στην υγεία τους με επιπτώσεις στη διαχείριση των συννοσηροτήτων,  την κόπωση, και διάφορα άλλα.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους αιμοδότες μας οι οποίοι σε όλες τις περιπτώσεις μας έχουν σταθεί αποκούμπι να κινηθούν αυτές τις ημέρες προς τα κέντρα αιμοδοσίας, και να βοηθήσουν ούτως ώστε αυτή η δύσκολη περίοδος να ξεπεραστεί», είπε ο κ. Μιλτιάδους.

Είναι επίσης αναγκαίο, πρόσθεσε, όπως το επόμενο διάστημα εξευρεθούν δράσεις και προγραμματισμός ώστε να φαινόμενα που παρακολουθούν σήμερα, τα οποία έχουν αρκετά χρόνια να ζήσουν ως οικογένεια των ατόμων με θαλασσαιμία, να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Σε ερώτηση γιατί υπάρχει έλλειψη  αίματος, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων οι οποίοι έχουν κάνουν και με την πανδημία αλλά και με την γενικότερη διαχείριση και προγραμματισμό των αιμοδοσιών στις κατά τόπους περιοχές.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το πρόβλημα θα διευθετηθεί, αλλά έκανε έκκληση αυτή η διευθέτηση να γίνει σύντομα, γιατί το σύστημα υγείας βασίζεσαι την επάρκεια αίματος.

«Είναι ένα γρανάζι στο σύστημα υγείας», είπε, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό όταν το σύστημα λειτουργεί αλλά αν αφαιρεθεί το γρανάζι του αίματος, το σύστημα θα καταρρεύσει μέσα σε πολύ λίγες μέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ