Δραματική η αύξηση των πτωχεύσεων


Διαβάστε επίσης την προσπάθεια του Σιαρλή στις συζητήσεις με Τρόικα. Διαβάστε ακόμα τι είπε ο κατάδικος Μενέλαος Αντωνίου στη Δίκη για τον Χατζηκωστή.


Ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων φυσικών και νομικών προσώπων εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνά Νικολάου και τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο μετά τη νέα συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή επί του νομοσχεδίου για τις πτωχεύσεις την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση αποδόθηκε έμφαση στην  πρόταση των μελών της Επιτροπής για τη δυνατότητα ακύρωσης του διατάγματος παραλαβής σε πέντε χρόνια.

Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου είπε από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2012 ήταν σε ισχύ 4.828 διατάγματα παραλαβής για πρόσωπα που δεν έχουν κηρυχθεί ακόμα από τον επίσημο παραλήπτη σε πτώχευση.

Πρόσθεσε ότι τα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν διατάγματα παραλαβής και βρίσκονται σήμερα σε πτώχευση είναι 9.103, ενώ υπάρχουν γύρω στις 5.000 διατάγματα παραλαβής που έχουν εκδοθεί από το Δικαστήριο και δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στον επίσημο παραλήπτη για να προχωρήσει η έκδοση διατάγματος πτώχευσης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, καθώς καθιστούν φανερό ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των προσώπων και των εταιρειών που τελούν υπό το διάταγμα παραλαβής και υπό τη διαδικασία πτώχευσης.

Η αποκατάσταση ή η ακύρωση του διατάγματος παραλαβής μετά τα πέντε χρόνια, που προτείνει η Επιτροπή είναι εξαιρετικής σημασίας για ανθρώπους που θα ήθελαν δεύτερη ευκαιρία και για να αποφευχθούν οι περιπτώσεις κατάχρησης της νομοθεσίας για τις υφιστάμενες διαδικασίες πτώχευσης για να αποφύγουν κάποιοι τις υποχρεώσεις τους έναντι των πιστωτών τους.

Επανέλαβε ότι η αίτηση για αποκατάσταση – ακύρωση του διατάγματος παραλαβής θα μπορεί να υποβάλλεται είτε από τον πτωχεύσαντα, είτε από τον πιστωτή του.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι η περίοδος των 5 χρόνων είναι επαρκής περίοδος για τον επίσημο παραλήπτη ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Είπε ακόμα πως η Επιτροπή εισηγείται όπως με τη νέα νομοθεσία αυξηθεί η δικαστική απαίτηση των 500 λιρών εναντίον προσώπου, που αποτελεί το ελάχιστο ποσό για υποβολή αίτησης εκδόσεως διατάγματος παραλαβής και πτώχευσης σε ποσό 10.000 ευρώ, ενώ για τις  περιπτώσεις αυτοπτώχευσης, αύξηση του ποσού των 5.000 λιρών που  προβλέπει σήμερα ο νόμος να αυξηθεί στις 35.000 ευρώ.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι η διαδικασία της πτώχευσης δεν αποτελεί μέσο εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, αλλά μέσο παρέμβασης του επίσημου παραλήπτη να βοηθήσει τις περιπτώσεις προβλημάτων στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και εκπλήρωσης υποχρεώσεων έναντι των πιστωτών αυτών των προσώπων.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του περί πτώχευσης νόμου στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κατατέθηκαν ανησυχητικά στοιχεία, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι με βάση τα στοιχεία  ο αριθμός των εκκαθαρίσεων και των εκουσίων εκκαθαρίσεων (διάλυση) εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 300%.

Διαλύονται, πρόσθεσε, 1.000 εταιρείες το χρόνο, και ανέφερε ότι από τα ανεπίσημα στοιχεία του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου οι πτωχεύσεις φυσικών προσώπων έχουν αυξηθεί κατά 500% από το 2008.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα στοιχεία αυτά δίνουν απάντηση σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα η οικονομία και για τα πάντα φταίνε οι τράπεζες.

Είπε στη συνέχεια ότι είναι ξεκάθαρο πως το σύστημα καταρρέει κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν οδηγηθούμε όλοι στη χρεοκοπία.

Ερωτηθείς εάν τεκμηριώνεται ότι οι εκκαθαρίσεις και πτωχεύεις είναι αποτέλεσμα της κρίσης και όχι συνέπεια της επιβολής του τέλους στις εγγεγραμμένες εταιρείες, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι πτωχεύσεις και εκκαθαρίσεις έχουν αυξηθεί σε τόσο δραματικό βαθμό λόγω κρίσης.

Υπενθύμισε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχιας έχει αυξηθεί κατά 17% και τα άτομα που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας ξεπερνούν τις 120.000, και ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις βαθμίδες και όλα τα στρώματα του λαού και όλες τις πτυχές της οικονομίας.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ