Δράσεις για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων που συζητήθηκαν σε εκδήλωση πάνελ στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας: «Η ισότητα έχει νόημα»

Η Πρεσβεία της Σουηδίας, το Friedrich-Ebert-Stiftung και το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ειρήνη και τη Δημοκρατική Ανάπτυξη (SeeD), διοργάνωσαν μια συζήτηση την Τρίτη 10 Μαΐου, όπου τα αποτελέσματα της εκστρατείας «Equality Makes Sense» κοινοποιήθηκαν με εμπειρογνώμονες σε θέματα φύλου, φορείς πολιτικής, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και εκπροσώπους ΜΜΕ.

Το «Equality Makes Sense» είναι μια διαδικτυακή εκστρατεία συμμετοχής στα κοινά σχετικά με την ισότητα των φύλων που υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας Pusula / Ππουσούλας. Η εκστρατεία διήρκεσε από τις 31 Μαρτίου έως τις 29 Απριλίου, προσκαλώντας ανθρώπους από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, να μοιραστούν ιδέες σχετικά με απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της ισότητας των φύλων στην προσωπική, επαγγελματική και πολιτική ζωή. Η εκστρατεία είχε στόχο να συμβάλει στην πρόοδο στην ισότητα των φύλων ευαισθητοποιώντας τη σημασία της και ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την ισότητα των φύλων στην Κύπρο.

Οι περισσότερες από τις ιδέες που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τόνιζαν την ανάγκη αλλαγής των κοινωνικών προτύπων μέσω της εκπαίδευσης των γονέων και των σχολικών προγραμμάτων με ευαισθησία στο φύλο. Η ανάπτυξη ικανοτήτων στη δημόσια ομιλία και η ηγεσία για νεαρά κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, καθώς και η αύξηση της άδειας πατρότητας, η προσφορά δωρεάν / φθηνής παιδικής φροντίδας για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης και σε κοινωνικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεχώρισαν επίσης μεταξύ των κοινών ιδεών.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Bengt Baedecke, Chargé d’affaires a.i. στην Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, δήλωσε ότι «ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν ότι η ισότητα των φύλων έχει νόημα, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την πραγματική άρση των ανισοτήτων». Ο Hubert Faustmann, Επικεφαλής του Friedrich-Ebert-Stiftung στην Κύπρο αναφέρθηκε στην αξία της εκστρατείας «Equality Makes Sense» λέγοντας ότι «και στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ισότητας των φύλων για χάρη όλων των Κυπρίων».

Στη συζήτηση του πάνελ, ο ακτιβιστής LGBTI+ Erman Dolmacı, ανέφερε ότι πρέπει να υπερβούμε τη δυαδική κατανόηση του φύλου και να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα της σεξουαλικότητας μας. Η Fezile Osum, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε ότι οι LGBTI+ και οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι αλλοδαπές, αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, κάτι που απαιτεί άμεση δράση. Η εμπειρογνώμονας για τα δικαιώματα των γυναικών Josie Christodoulou δήλωσε ότι η ισχυρή πολιτική βούληση είναι απαραίτητη για την άρση των συστημικών φραγμών για τη διασφάλιση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών. Ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών, η Άντρη Χριστοφίδη τόνισε τη σημασία της χρήσης της επικοινωνίας με ευαισθησία προς το φύλο και της δημιουργίας ασφαλών χώρων για την πυροδότηση πιο ουσιαστικών συζητήσεων γύρω από την ισότητα των φύλων. Η εκδήλωση έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στην Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια και τα αποτελέσματά της μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.cypruspusula.org