ΔΣ ημικρατικών οργανισμών με νέα αυστηρά κριτήρια

Στο ενιαίο κείμενο της πρότασης νόμου στην οποία περιλαμβάνονται κριτήρια διορισμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών κατέληξε σήμερα η επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, τα μέλη τους σώματος θα κληθούν να ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα αφού το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στο διορισμό των νέων μελών των διοικητικών συμβουλίων με τα εν λόγω κριτήρια.

Εκτός νόμου έμειναν ωστόσο οι πρόνοιες για αστικές και ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπα τα μέλη των ΔΣ σε περίπτωση αποφάσεων που θα επηρεάσουν τον ημικρατικό οργανισμό που είναι διορισμένοι. Σημαντική παράμετρος του εν λόγω κειμένου είναι η απαγόρευση στο διορισμό συνταξιούχων. Σημείο το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Σαμψων θα οδηγηθεί ενώπιον του κοινοβουλίου ως ξεχωριστή πρόταση νόμου γιατί ενδεχομένως να κριθεί αντισυνταγματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ 80% ΤΗΣ CYTA 

Τα κριτήρια
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Σωτήρης Σαμψών, με τα νέα κριτήρια δεν θα μπορεί να διοριστεί κάποιο πρόσωπο στο συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού εάν έχει διατελέσει σε συμβούλιο οργανισμού για δύο θητείες ή υπερβαίνει η θητεία του τους 45 μήνες.

Συνεπώς, εάν κάποιο πρόσωπο είχε διοριστεί σε συμβούλιο για 10 μήνες και μετά επαναδιορίστηκε για άλλη μια θητεία για 30 μήνες θα έχει το δικαίωμα διορισμού του στα νέα ΔΣ αφού η θητεία του δεν ξεπέρασε τους 40 μήνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κείμενο, πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν ως διευθυντές τμημάτων και ως γενικοί διευθυντές ημικρατικών οργανισμών δεν θα μπορούν διοριστούν στα ΔΣ, ωστόσο θα αποκτήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα αφού παρέλθουν πέντε χρόνια από την ημέρα που αποχωρήσουν από την υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, σημείωσε πως για το διορισμό των ΔΣ των ημικρατικών θα λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τη μόρφωση, την εμπειρία τους, την εντιμότητα και το κύρος τους, ενώ παράλληλα ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στον υπουργό που προΐσταται του ημικρατικού οργανισμού καταθέτοντας το βιογραφικό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 

Θα ενημερώνεται και η Βουλή
Άλλη μια σημαντική παράμετρος του νομοσχεδίου είναι πως το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιου, θα υποχρεούται προτού προχωρήσει στο διορισμό των ΔΣ να ενημερώνει τη βουλή για τα πρόσωπα και τα προσόντα τους τα οποία προτείνει για διορισμό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.