Δυνατή η άμεση διάσωση ζωής με τις 2 νέες νοσηλευτικές μονάδες αεροδιακομιδής

Η διάσωση ανθρώπινης ζωής σε όλο το FIR της Κύπρου, ξηρά, θάλασσα και αέρα, είναι ο στόχος των δύο ειδικών νοσηλευτικών μονάδων αεροδιακομιδών, που συστάθηκαν πρόσφατα, με τις οποίες αναβαθμίζεται περαιτέρω το σύστημα Ερευνας και Διάσωσης.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Σμηναγός Λοΐζος Κιαφκιουλής, Τμηματάρχης Κέντρου Επιχειρήσεων του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα ανέφερε ότι «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκαν πρόσφατα δύο ομάδες εξειδικευμένων νοσηλευτών, οι οποίες υπάγονται στη Διεύθυνση Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ και θα είναι σε ετοιμότητα εντός της βάσης των ελικοπτέρων που διατίθενται για επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης, από τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας με έδρα τη Λάρνακα και την 460 Μοίρα Ερευνας – Διάσωσης της αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς με έδρα την Πάφο».

Πρόσθεσε ότι «με τη σύσταση των δύο αυτών ομάδων επιτυγχάνεται η περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος Ερευνας – Διάσωσης, αφού πλέον καθίσταται εφικτή η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των ιπτάμενων πληρωμάτων και του εξειδικευμένου νοσηλευτή, μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης στο ελάχιστο, σε περίπτωση επιχειρήσεων Ε-Δ, συνεπεία ναυτικών ή αεροπορικών ατυχημάτων προς όφελος της διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Από την πλευρά του ο Σάκης Θεοδοσίου, Επιχειρησιακός Συντονιστής (Ε-Δ) MEDEVAC, Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Κύπρου του ΟΚΥπΥ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «αυτός ήταν ακόμα ένας δυνατός στόχος της Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που έφτασε στο τέλος του με επιτυχία. Ο στόχος ήταν πάντα, μέσω των εξειδικευμένων νοσηλευτών, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής σε όλο το FIR της Κύπρου, σε όλο το έδαφος της Δημοκρατίας δηλαδή στεριά, θάλασσα και αέρα».

Πρόσθεσε πως «αυτό επιτυγχάνεται το 2021, ακριβώς 11 χρόνια μετά την εθελοντική προσφορά των νοσηλευτών που ξεκίνησε από την Πολιτική Αμυνα της Λάρνακας, με την Ομάδα Διάσωσης. Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής είναι η έγκριση, με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥΠΥ, όλων των αρμόδιων Οργανισμών και με κορωνίδα το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης».

Σημείωσε ακόμα ότι «μέσω της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και της 460 μοίρας Ερευνας και Διάσωσης, είμαστε έτοιμοι και παρέχουμε και επίσημα πλέον, μέσα από δύο σταθμούς στην Κύπρο, τη Λάρνακα και την Πάφο, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση διάσωση ανθρώπινης ζωής. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος μας, δηλαδή η άμεση διάσωση της ανθρώπινης ζωής και αυτό τελικά, έχουμε επιτύχει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κιαφκιουλής είπε πως «η επίτευξη του στόχου αυτού που έγινε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΚΣΕΔ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου το προσωπικό να καταστεί έτοιμο και εξειδικευμένο, για την ενεργοποίηση αυτού του θεσμού».

Ανέφερε ακόμα ότι «το ΚΣΕΔ εκφράζει επίσης ευχαριστίες στο Αρχηγείο Αστυνομίας, την Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Δύναμης, την Εθνική Φρουρά και την 460 μοίρα Ερευνας – Διάσωσης, που θα φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους τους εξειδικευμένους νοσηλευτές. Πλέον η συνεργασία και η διάδραση τους θα είναι καθημερινή».

Σημείωσε επίσης ότι «ειδική μνεία γίνεται και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Αμυνας Λάρνακας, η οποία πρωτοστάτησε, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια πριν από χρόνια και ήταν η αιτία για να εδραιωθεί ο θεσμός αυτός και να φτάσουμε σήμερα στην δημιουργία των δύο ειδικών νοσηλευτικών μονάδων αεροδιακομιδών».

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)