Δυσαναπλήρωτο το κενό – Ένας χρόνος από το χαμό του Σωκράτη Χάσικου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον αδόκητο χαμό του Σωκράτη Χάσικου, του ιδρυτή και τέως Εκτελεστικού Διευθυντή του OMEGA και πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Άμυνας. Το κενό του μοιάζει δυσαναπλήρωτο, η σφραγίδα που άφησε όμως στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου είναι ανεξίτηλη.

Ο Σωκράτης Χάσικος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου του 1956  και μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο. Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Η προσφορά του προς τον τόπο ήταν μεγάλη και πολυδιάστατη.

Σε ηλικία 35 ετών, το 1991 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός – Κόμμα Φιλελευθέρων και επανεξελέγη το 1996.  Το 1999 αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Άμυνας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2003. Το 2006 επέστρεψε στη βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «ένας χρόνος από την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, πολιτικού, φίλου. Αιωνία θα είναι η μνήμη σου Σωκράτη μου».

Μεγάλη η απώλεια — Άσβεστη η μνήμη του

«Η προσφορά και η πολιτική παρακαταθήκη του Σωκράτη Χάσικου παραμένουν άσβεστες, εφόσον και οι καίριες πολιτικές του θέσεις και τομές, καθώς και ο ξεκάθαρος λόγος του, μνημονεύονται από πολλούς μέχρι και σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Το 2013 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, όμως το 2017 αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτηση του για να σταθεί στο πλευρό της αγαπημένης του συζύγου που έδινε τη δική της μάχη με τον καρκίνο.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του ’18 η μοίρα του επιφυλάσσει άσχημο παιχνίδι, καθώς διαγιγνώσκεται και ο ίδιος με την επάρατη ασθένεια και αρχίζει η δική του μάχη. Παλεύει γενναία, τρία χρόνια με τον καρκίνο. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 2021 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και οι γιατροί κρίνουν αναγκαία την μεταφορά του σε ιατρικό κέντρο στην Γερμανία. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά η μάχη ήταν άνιση. Τα ξημερώματα της 5ης Απριλίου έφυγε από τη ζωή, μία μόλις εβδομάδα πριν κλείσει τα 65 του χρόνια, σκορπώντας θλίψη σε όλη την Κύπρο. Έφυγε νωρίς για να συναντήσει την αγαπημένη του, Έλλη.

Ο Σωκράτης Χάσικος χαρακτηριζόταν από το ήθος και την ειλικρίνεια του. Η προσφορά του στον τόπο δεν περιορίστηκε μόνο μέσα από την πορεία του στην πολιτική. Οραματίστηκε και υλοποίησε τον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA, το SUPER SPORT FM, το Ραδιόφωνο Δρόμος FM.

Από το  2003 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AlfaMediaGroup. Σήμερα από ψηλά βλέπει εκείνα που ονειρεύτηκε να γίνονται πράξη και τα παιδιά του Άννα Μαρία, Ιωάννη και Φρίξο να είναι επάξιοι συνεχιστές του έργου του.