Δυσαρέσκεια ΕΔΕΚ για δημοσιονομικό έλλειμμα

 

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «δυστυχώς η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου για εκτίμηση δημοσιονομικού ελλείμματος 4,5% του ΑΕΠ το 2012 επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μεγαλύτερη ύφεση της κυπριακής οικονομίας από τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, παρόλο που δεχθήκαμε ατεκμηρίωτη κριτική όταν τα επισημαίναμε».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι «από την αρχική κυβερνητική εκτίμηση του 2,5% ελλείμματος, φτάσαμε το 4,5%» και εκφράζει «ανησυχία για περαιτέρω δημοσιονομική ολίσθηση».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «τα οικονομικά στοιχεία και η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου εκθέτει την Κυβέρνηση και δυσχεραίνει τη θέση μας ενόψει των διαβουλεύσεων με την Τρόικα».

Προσθέτει ότι «η αναξιοπιστία που παρατηρείται θα οδηγήσει την Τρόικα να απαιτήσει την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού απαιτούνται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί για τα επόμενα χρόνια».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «παρόλες τις ευθύνες που υπάρχουν στο τραπεζικό τομέα για την έλλειψη ρευστότητας και τα ψηλά επιτόκια λόγω των προβλημάτων κεφαλαιοποίησης μετά την έκθεση του στην ελληνική οικονομία, βαρύτατες ευθύνες φέρει και η Κυβέρνηση για την αποτυχία της να λάβει μέτρα επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά χαμηλών ελλειμμάτων και ώθησης της ανάπτυξης».

Δηλώσαμε κατ’ επανάληψη, συνεχίζει το ΚΣ ΕΔΕΚ, «ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε παραγωγικά τους τρόπους για έξοδο από την κρίση, αλλά η Κυβέρνηση επιλέγει το μοναχικό δρόμο της αποκλειστικής διαχείρισης της οικονομίας και της αποκλειστικής διαβούλευσης με την Τρόικα».

Πιστεύουμε, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή του, «ότι υπάρχουν τομείς οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη με την εφαρμογή ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, μακριά από τη γραφειοκρατία και με την παροχή ισχυρών κινήτρων, όπως για παράδειγμα οι τομείς των υπηρεσιών και της ενέργειας».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ ενθαρρύνει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «κάθε προσπάθεια που γίνεται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά απαιτείται διαφάνεια και σωστή τεχνοκρατική επεξεργασία για να διασφαλίζονται τα μέγιστα οικονομικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία».

Απαιτείται επίσης, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ, «η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των τομέων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ώστε να απεξαρτηθεί η οικονομία όσο περισσότερο γίνεται από τις εισαγωγές και τις τιμές των προϊόντων στις ξένες αγορές, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τα σιτηρά, και να δημιουργηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να εργοδοτήσουν άνεργους συμπολίτες μας».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει την προσδοκία «να είχαμε διαψευστεί στις εκτιμήσεις μας για τη δημοσιονομική ολίσθηση διότι στην τελική τα σπασμένα θα κληθούν να πληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι μας».

Αναφέρει, επίσης, ότι «απαιτείται να προχωρήσουμε από μόνοι μας στη λήψη μέτρων που θα ανακόψουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών δειχτών και της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκτιμά ότι «κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη θέση μας στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, στην οποία θα πρέπει να τεθεί επιτακτικά το θέμα τα οποιαδήποτε νέα μέτρα να μην ενισχύουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να οδηγούν περισσότερους συμπολίτες μας κάτω από το όριο της φτώχειας».