Ecofin: Παράταση ενός έτους στη Πορτογαλία

 

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Αλλα θέματα που συζήτησε το Συμβούλιο ήταν η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, οι τρόποι βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Οπως είπε ο κ. Σιαρλή, «υιοθετήσαμε σύσταση για απόφαση που δίδει επιμήκυνση ενός έτους του προγράμματος για την Πορτογαλία, η οποία έχει προθεσμία μέχρι το 2014 να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα». Ο στόχος, είπε ο κ. Σιαρλή, είναι 5% του ΑΕΠ για το 2012, 4,5% για το 2013 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2014.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην πρόταση για Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, είπε ότι επτά κράτη μέλη έχουν στείλει επιστολές, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε μια ενισχυμένη συνεργασία για το θέμα, ενώ άλλες χώρες θα στείλουν σύντομα επιστολές. Εξήγησε ότι απαιτούνται επίσημες επιστολές από τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη για να τροχοδρομηθεί η ενισχυμένη συνεργασία.

Σημειώνεται ότι το συμπέρασμα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, ήταν ότι δεν υπάρχει γενική συναίνεση για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και ότι θα πρέπει να εξερευνηθούν άλλοι τρόποι, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ενισχυμένης συνεργασίας για μια ομάδα ενδιαφερόμενων χωρών, μέχρι το τέλος του 2012.

Ο κ. Σιαρλή ανέφερε επίσης ότι οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τους τρόπους βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στη βάση σημειώματος που έχει ετοιμάσει η Κυπριακή Προεδρία. Αποφασίσαμε, είπε, να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η πίεση χρόνου και να διασφαλίσουμε ότι οι συστάσεις ανά χώρα είναι συγκεκριμένες, αλλά αφήνουν περιθώριο στα κράτη μέλη να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Περαιτέρω, όσον αφορά θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα, η Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς για την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τους πολιτικούς τριλόγους για την Οδηγία Κεφαλαιακής Επάρκειας, για το χειρισμό των προτάσεων της Επιτροπής για την Τραπεζική Ενωση και για άλλα θέματα όπως το Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων και για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι χάρη στην Κυπριακή Προεδρία, προχώρησε η συζήτηση πάνω στο θέμα του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, μια συζήτηση που ξεκίνησε στο Ατυπο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στην Κύπρο. Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι ασκήθηκε κριτική από κράτη μέλη πάνω σε κάποια σημεία της πρότασης, αλλά όπως είπε «δεν άκουσα όμως σε καμία περίπτωση συνολική κριτική όσον αφορά την πρότασή μας».

 

«Υπήρξαν επικρίσεις σε κάποια σημεία που εάν καταβάλουμε συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να εξεύρουμε τους συμβιβασμούς και να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία πριν το τέλος του έτους», είπε ο κ. Μπαρνιέ. Όπως είπε, η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί σε κάποια σημεία. Μπορεί, είπε, να βρεθεί ένα ισότιμο σύστημα για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, αλλά επιθυμούν να συμμετάσχουν το σύστημα εποπτείας. Οι χώρες αυτές, συνέχισε, θα πρέπει να έχουν φωνή στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δήλωσε πρόθυμη να εργαστεί επί αυτού του θέματος για να εξευρεθεί η ισότιμη αυτή λύση. Ο κ. Μπαρνιέ είπε ακόμη ότι πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος των εθνικών εποπτικών αρχών και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θα ασκεί καθημερινή εποπτεία σε 6000 τράπεζες. «Θα έχει μια μοναδική ευθύνη ως ενιαίος επόπτης, αλλά η καθημερινή εποπτεία σε μεγάλο βαθμό θα γίνεται από τους εθνικούς επόπτες», κατέληξε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος και Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, Ολι Ρεν, είπε ότι μια από τις σημαντικές αποφάσεις σήμερα αφορούσε την Πορτογαλία. Το πορτογαλικό πρόγραμμα, είπε ο κ. Ρεν, παραμένει σε τροχιά παρά το ότι υπήρξε επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών. «Στην Πορτογαλία η ανταγωνιστικότητα αποκαταστάθηκε κάτι που έδωσε ώθηση στις εξαγωγές», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της Πορτογαλίας να συνεχίσει να είναι εποικοδομητικός, λέγοντας ότι αυτό συνέβαλε στην επιτυχία του προγράμματος.

Στις δηλώσεις του, ο Αλγκιρντας Σεμέτα Επίτροπος για τη Φορολογία, την Τελωνειακή Ενωση, τον Ελεγχο και την Καταπολέμηση της απάτης, είπε ότι «σήμερα έχουμε λάβει ένα σαφές – και πολύ ευπρόσδεκτο – μήνυμα ότι θα υπάρξουν αρκετά κράτη μέλη για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”. Εξήγησε ότι ο φόρος αυτός θα αποφέρει μια πηγή νέων εσόδων από έναν τομέα που δεν έχει φορολογηθεί αρκετά μέχρι σήμερα. Ο Επίτροπος Σεμέτα σημείωσε ότι η φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα είναι μια δίκαιη φορολογία και πιο συντονισμένη.

Πρόσθεσε ότι έχει ήδη λάβει επτά επιστολές – από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ενώ αναμένονται επιστολές και από την Ιταλία, την Ισπανία, την Εσθονία και τη Σλοβακία.

Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υποβάλω ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο ECOFIN του Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη πρόοδος στο θέμα αυτό», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Επίτροπος Σεμέτα είπε ότι το πρώτο μέλημα της Κομισιόν είναι να υπάρξει συμφωνία επί του ίδιου του φόρου και μετά θα εξεταστούν οι τρόποι αξιοποίησης των εσόδων από το φόρο αυτό. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ