Έκλεισε η κάνουλα των δανείων – Ο κόσμος πια ζητάει

Κριτήρια για τη χορήγηση δανείων ή πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις

Στην Κύπρο ο βαθμός θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερός, με το σταθμισμένο ως προς την ένταση των απαντήσεων καθαρό ποσοστό των τραπεζών που δήλωσαν αυστηρότερα κριτήρια να διαμορφώνεται και πάλι στο 38%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες της προηγούμενης έρευνας.

Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων ή πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις, το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια παρέμεινε αμετάβλητο, σε αντίθεση με το περιθώριο για δάνεια ψηλότερου κινδύνου, το μέγεθος δανείου και τις απαιτήσεις ασφάλειας που έγιναν αυστηρότερα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχουσών τραπεζών, οι ρήτρες δανείων έγιναν αυστηρότερες σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα που έμειναν αμετάβλητες ενώ, η διάρκεια και οι επιβαρύνσεις εκτός τόκων έγιναν αυστηρότερα στον ίδιο βαθμό με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, στην Κύπρο αναμένεται ότι τα κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα στον ίδιο βαθμό με το τρίτο τρίμηνο του 2013, ενώ στη ζώνη του ευρώ οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις θα γίνουν πιο χαλαρά για πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Ζήτηση για δάνεια ή πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις

Όσον αφορά την καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2013, καταγράφηκε μείωση της ζήτησης η οποία ήταν αρκετά μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013  (-25% από -38%) αλλά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη βάσει των προσδοκιών των τραπεζών. 

Το τρίτο τρίμηνο του 2013, η επίδραση των πάγιων επενδύσεων και των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης προς την κατεύθυνση της μείωσης της ζήτησης αντισταθμίστηκε από τη θετική επίδραση των αναγκών αναδιάρθρωσης χρέους.

Η μείωση της καθαρής ζήτησης για δάνεια από επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ ήταν μικρότερη από αυτή του προηγούμενου τριμήνου (-7% από -10%) για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ωστόσο όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης βάσει των προσδοκιών των τραπεζών. Όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, η μείωση της καθαρής ζήτησης οφείλεται κυρίως στη σημαντική αρνητική επίδραση των αναγκών χρηματοδότησης πάγιων επενδύσεων.

Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, βάσει των προσδοκιών των τραπεζών που συμμετέχουν στην έρευνα, στην Κύπρο αναμένεται ότι η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις θα καταγράψει περαιτέρω μείωση, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από αυτό του τρίτου τριμήνου του 2013.

Κριτήρια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά

Στην Κύπρο συνεχίστηκε η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε μικρότερο βαθμό από αυτό που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο (25% από 38%) και χαμηλότερα από τις προσδοκίες των συμμετεχουσών τραπεζών στην προηγούμενη έρευνα.

Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά, οι τράπεζες άφησαν αμετάβλητο το περιθώριο για τα συνήθη δάνεια και όπως και το προηγούμενο τρίμηνο εφάρμοσαν αυξημένο περιθώριο για τα δάνεια ψηλότερου κινδύνου, μεγαλύτερες απαιτήσεις ασφάλειας και διάρκεια δανείου.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, αναμένεται πως τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στην Κύπρο θα γίνουν αυστηρότερα, με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό να παραμένει στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου. Στη ζώνη του ευρώ οι τράπεζες αναμένουν θέσπιση ελαφρώς χαλαρότερων κριτηρίων σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Ζήτηση για στεγαστικά δάνεια προς νοικοκυριά

Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο κατέγραψε μείωση σε αρκετά μικρότερο βαθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (-25% από -63%), μικρότερη και από την αναμενόμενη βάσει των προσδοκιών των συμμετεχουσών τραπεζών στην προηγούμενη έρευνα. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η μειωμένη αρνητική επίδραση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, πάντοτε σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν περαιτέρω μείωση της καθαρής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά, η οποία ωστόσο αναμένεται να είναι μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Κριτήρια για τη χορήγηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά

Τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων στην Κύπρο έγιναν αυστηρότερα το τρίτο τρίμηνο του 2013, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, με το δείκτη διάχυσης να μειώνεται στο 25% από το 38%, αρκετά πιο κάτω από τις προσδοκίες των τραπεζών που είχε καταγράψει η προηγούμενη έρευνα.

Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά, οι τράπεζες συνέχισαν να εφαρμόζουν αυξημένα περιθώρια τόσο για τα συνήθη δάνεια όσο και για τα δάνεια ψηλότερου κινδύνου, μεγαλύτερες απαιτήσεις ασφάλειας και αυστηρότερους όρους για τη διάρκεια του δανείου στον ίδιο βαθμό με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Στην Κύπρο οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων θα γίνουν αυστηρότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2013, κατά τον ίδιο περίπου βαθμό που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο, ενώ στη ζώνη του ευρώ τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ελαφρώς χαλαρότερα.

Ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά

Όπως και στις περιπτώσεις των δανείων ή πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις και των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο, η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε μείωση, με το σταθμισμένο ως προς την ένταση των απαντήσεων καθαρό ποσοστό των συμμετεχουσών τραπεζών που δήλωσαν μείωση να μειώνεται από το -50% στο -38%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετεχουσών τραπεζών.

Η μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά αντικατοπτρίζεται, κατά κύριο λόγο, στη μικρότερη αρνητική επίδραση της μείωσης των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών και στη μικρότερη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.