ΕΔΕΚ: Εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών

 

Η οικονομία παραμένει βραχυκυκλωμένη στην ύφεση με άλλοτε παραγωγικούς τομείς να παρουσιάζουν καταθλιπτική εικόνα, ως εκ τούτου η επιβολή νέων φορολογιών και εκτάκτων εισφορών δεν οδήγησε στην αναμενόμενη αύξηση των εσόδων, η οποία απέχει σημαντικά από το ποσοστό που είχε προϋπολογίσει η Κυβέρνηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Παρά τη δημοσιονομική βελτίωση που παρουσίασε ο Ιούλιος, αναφέρεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει εκτός δημοσιονομικών στόχων. «Το 4,5% του ΑΕΠ εξάλλου που αποτελεί τη νέα εκτίμηση της Κυβέρνησης επιβεβαιώνει τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών».

Όσον αφορά τις δαπάνες, δυστυχώς η αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μειώνει σημαντικά το αποτέλεσμα από τις αποκοπές μισθών και ημερομισθίων, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Ενός δημόσιου χρέους, προσθέτει, που με τη λανθασμένη στρατηγική διαχείριση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και την ανάγκη χρηματοδότησης συνεχόμενων ελλειμμάτων εκτινάχθηκε από το 48% του ΑΕΠ πέρα του 75%, πριν ακόμη προσφύγουμε στο Μηχανισμό για δανειοδότηση και πριν προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον η οικονομική αβεβαιότητα οδηγεί στην αύξηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων με ανάλογη επιβάρυνση στο έλλειμμα, εκτιμά η ΕΔΕΚ και προσθέτει πως «απαιτείται διαβούλευση ουσίας με την Τρόικα, μακριά από συνθήματα και ρητορείες και επανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας».

«Συνέχιση των λανθασμένων εκτιμήσεων θα δώσει τη δυνατότητα στην Τρόικα να ζητήσει πιο σκληρούς όρους. Είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός του 2013 να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να παρουσιάζει εφικτές λύσεις».

 

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως θεωρεί ότι μεγαλύτερη περίοδος δημοσιονομικής αναπροσαρμογής είναι επιβεβλημένη, υπό το φως των μεγαλύτερων των αναμενομένων ελλειμμάτων που παρουσιάζει η οικονομία.

«Τα μέτρα θα πρέπει να κατανέμουν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τα βάρη. Εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν θα συναινέσουμε σε ένα πακέτο σκληρών μέτρων μονόπλευρης λιτότητας που δεν θα δίνουν οποιαδήποτε προοπτική για έξοδο από την ύφεση. Οποιαδήποτε μέτρα συγκράτησης των δαπανών θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων για να μη βυθιστεί περισσότερο η οικονομία στην ύφεση και την ανεργία», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν τομείς οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη με την εφαρμογή ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, μακριά από τη γραφειοκρατία και με την παροχή ισχυρών κινήτρων, όπως για παράδειγμα οι τομείς των υπηρεσιών και της ενέργειας.

Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων που θα ανακόψουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών δειχτών και της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική μας θέση, εκτιμά η ΕΔΕΚ.

«Απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε παραγωγικά τις προτάσεις που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται. Η επιλογή της μοναχικής διαχείρισης του μνημονίου θα συνεπάγεται με ακόμη πιο δυσβάστακτες ευθύνες για το αποτέλεσμα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.