ΕΔΕΚ – ΕΥΡΩΚΟ: Συνεργασία για τις προεδρικές

 

Αντιπροσωπείες της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, με επικεφαλής τους προέδρους των δύο κομμάτων, είχαν σήμερα το απόγευμα συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, κατά την οποία συζήτησαν διάφορα θέματα. 

Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «ασχοληθήκαμε με τις προεδρικές εκλογές, όπως ήταν φυσικό, μια και που τα δυο κόμματα μας συμμετείχαν στην προσπάθεια για τη συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου και μάλιστα είχαμε καταλήξει σε μια κοινή προγραμματική διακήρυξη».

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας σε αυτόν τον στόχο, παρά το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, η επίσημη κατάληξη δεν ήταν η επιθυμητή» είπε και πρόσθεσε: «Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που είναι δυνατόν να υπάρχουν για να επιτύχει ο αρχικός στόχος, παρά το γεγονός ότι ετερματισθεί η προσπάθεια της συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «για να μην υπάρξει παρεξήγηση, όταν λέω θα συνεχιστεί δεν αφορά μόνο τους δύο μας, αλλά η πρόσκληση και η προοπτική αφορά όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου».

Ανέφερε ότι «από πλευράς του ΕΥΡΩΚΟ ηγέρθησαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, στη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία με την αίτηση υπαγωγής της κυπριακής οικονομίας στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όπως είπε, «συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με τον τρόπο διαπραγμάτευσης και τα δύο κόμματα είμαστε σύμφωνα ότι αυτή η διαπραγμάτευση, πρέπει μεν να γίνεται από μια ικανή διαπραγματευτική ομάδα, με την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη, πλην όμως, πρέπει να υπάρχει πολιτική εποπτεία και συνεχής διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις».

«Συμφωνήσαμε, επίσης, απόλυτα με τη θέση- όπως κατετέθη από πλευράς ΕΥΡΩΚΟ -για πολύχρονους προϋπολογισμούς, δηλαδή αντί να υπάρχει ένας ετήσιος προϋπολογισμός να υπάρχει ένας προϋπολογισμός μακράς πνοής, τριών ή τεσσάρων χρόνων», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι και δική μας θέση την οποία καταθέτουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και αρκετά χρόνια».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στην κοινή θέση των δύο κομμάτων ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική επιτροπή μεταρρυθμίσεων και σε ό,τι αφορά την οικονομία, αλλά και σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του κράτους και τους θεσμούς».

« Ένα διάχυτο αίτημα της κυπριακής κοινωνίας ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στο Μαρί», είπε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών και βεβαίως πλήρης ενημέρωση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας σε ένα διακομματικό επίπεδο γιατί πρόκειται περί εθνικού θέματος για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε και κοινωνοί, μέτοχοι αλλά και σε θέση να εκφράζουμε απόψεις που να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Ο κ. Ομήρου καταδίκασε στη συνέχεια «με τον πιο κατηγορηματικό και έντονο τρόπο την θρασύτατη ενέργεια της Τουρκίας να διενεργεί αεροναυτική άσκηση εντός θαλασσίων τεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Πρόκειται για ενέργεια πειρατείας ουσιαστικά. Πρόκειται για ενέργεια πολιτικής των κανονιοφόρων γιατί η Τουρκία ασφαλώς δεν ακολούθησε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου να ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας και βέβαια με αυτό τον τρόπο υπονομεύει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι «ήρθε η ώρα η ΕΕ να πάψει να θωπεύει την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία ξεκινά αυτή την αεροναυτική άσκηση λίγες μέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι καθόλου τυχαίο».

Αρα, πρόσθεσε, « είναι πρόκληση για την ίδια την ΕΕ, η οποία έχει ενσωματώσει στο δίκαιο της- με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου- τη σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Καλούμε, λοιπόν, την ΕΕ, τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα επιτέλους να αντιδράσουν σ΄ αυτές τις πειρατικές, θρασύτατες συμπεριφορές της Τουρκίας», κατέληξε.         

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κόμματος του με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ και σήμερα με την ΕΔΕΚ, φαίνεται ότι δημιουργείται μια συναντίληψη για κάποιες αναγκαιότητες, όπως είναι μια κοινή αντιμετώπιση του μνημονίου.

«Δεύτερο», πρόσθεσε, «έναν επιτελείο μεταρρυθμιστικών δομικών αλλαγών και τρίτο», συνέχισε, « ειδικά με την ΕΔΕΚ, συμφωνούμε στο θέμα του φυσικού αερίου το οποίο δεν έχει μόνο οικονομική και εμπορική πτυχή αλλά και γεωστρατιγική».

Ο κ. Συλλούρης καταδίκασε με τη σειρά του τις προκλήσεις της Τουρκίας «οι οποίες όμως δεν απαντούνται μόνο με δηλώσεις αλλά και με ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα, που πρέπει να επιταχύνουμε».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ συμφωνούν σε αρκετά κεφάλαια, εντούτοις ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους ως προς το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ομήρου είπε: «Ακόμα δεν είδατε τους δρόμους για να διαπιστώσετε ότι ακολουθούμε διαφορετικούς δρόμους. Θα πρέπει να αναμένετε».

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «πρώτο είναι τούτο, αλλά και όσον αφορά το θέμα του επιτελείου της επιτροπής μεταρρυθμίσεων, σ’ αυτό το θέμα έχει συμφωνήσει και το ΑΚΕΛ και ο Συναγερμός και στο θέμα του πολυετούς προϋπολογισμού θεωρώ ότι διαμορφώνεται σχεδόν ομοφωνία ή πλειοψηφία. Ήταν και μια παλιά θέση της ΕΔΕΚ».

Ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία του ΕΥΡΩΚΟ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα και με το ΔΗΚΟ.