ΕΔΕΚ για ΔΣ ημικρατικών, Μαρί και Προεδρία

 

Πρόταση νόμου η οποία στοχεύειι στην τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει το διορισμό των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, κατέθεσε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Σ ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον Α` Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, σκοπός του νόμου που προτείνεται, είναι η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) έτσι ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο πριν να προβεί στο διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου να ζητά με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολίτες της Δημοκρατίας που πληρούν τα αντίστοιχα προσόντα της θέσης.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται πρόνοια στη νομοθεσία ώστε τα πιο πάνω προσόντα να καθορίζονται και να δημοσιεύονται εκ των προτέρων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου καταργούνται οι υφιστάμενες πρόνοιες της βασικής νομοθεσίας για διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τους διορισμούς που πρόκειται να διενεργηθούν και αντικαθίστανται με πρόνοιες που προϋποθέτουν διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

«Με τον τρόπο αυτό», είπε, «εγκαταλείπεται το αναχρονιστικό κομματικό κριτήριο στην επιλογή των προσώπων που διορίζονται και εισάγεται ο διαφανής και σύγχρονος θεσμός της διαδικασίας της διαβούλευσης με το νομοθετικό σώμα», θεσμός που, όπως πρόσθεσε, «εφαρμόζεται με επιτυχία για το διορισμό επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων σύμφωνα με αρκετές σύγχρονες εναρμονιστικές νομοθεσίες μας».

Ο κ. Βαρνάβα δήλωσε πως στόχος της πρότασης νόμου είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με το διορισμό προσώπων ως μελών των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, η όλη διαδικασία να εξυγιανθεί από το στενό κομματικό χαρακτήρα που είχε μέχρι σήμερα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα αυτά θα πληρούν ένα ελάχιστο αριθμό προσόντων που κρίνονται απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στα διοικητικά συμβούλια των οποίων πρόκειται να διοριστούν.

Ερωτηθείς κατά πόσο η πρόταση νόμου αφορά και το διορισμό των Προέδρων των ΔΣ ημικρατικών, ο κ. Βαρνάβα απάντησε καταφατικά. Διευκρίνισε ακόμη ότι τα προσόντα που θα πρέπει να πληρούν τα υποψήφια Μέλη ΔΣ ημικρατικών οργανισμών θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να απαιτείται η έγκριση τους από τη Βουλή και θα δημοσιεύονται εκ των προτέρων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αναστολή ποινικής δίωξης Συνταγματάρχη Γεωργιάδη

Σε ό,τι αφορά την αναστολή της ποινικής δίωξης του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε πως παρόλο που το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να αναστέλλει οποιαδήποτε ποινική δίωξη είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αναστολή ωστόσο της ποινικής δίωξης εναντίον του συγκεκριμένου κατηγορουμένου δημιουργεί στην κοινή γνώμη μεγάλες απορίες και πολλά ερωτηματικά.

Πρόσθεσε πως δεδομένου του ότι η τραγωδία στο Μαρί έχει συγκλονίσει και συνεχίζει να συγκλονίζει το λαό μας είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που επέβαλαν τη συγκεκριμένη αναστολή ποινικής δίωξης. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «τα ερωτηματικά και οι απορίες θα εξακολουθούν να πλανώνται και το περί δικαίου αίσθημα του λαού και ιδιαίτερα των πονεμένων συγγενών των θυμάτων της έκρηξης του Μαρί θα πληγεί καίρια».

Διατύπωσε, τέλος, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ το ερώτημα «γιατί ανεστάλη η ποινική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου κατηγορούμενου».

Ασφάλεια στην εναρκτήρια τελετή για την Κυπριακή Προεδρία

Ο Α` Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική» τη στάση των Βρετανών σε ό,τι αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια του χώρου και των προσώπων που θα παρευρεθούν στην εναρκτήρια τελετή για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

Ανέφερε, ωστόσο, πως μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν και για τη στάση της κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με την προκλητική στάση των Βρετανών.

Επ’ αυτού διερωτήθηκε κατά πόσο είναι με αυτό τον τρόπο που η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχηματισμός Κυβέρνησης στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Βαρνάβα εξέφρασε, τέλος, ικανοποίηση εκ μέρους του κόμματος του για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι η αποκατάσταση κλίματος πολιτικής σταθερότητας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και δικαιολογημένη αισιοδοξία ότι θα αρχίσει μια νέα πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, την ύφεση και τη στασιμότητα και θα θέσει τα θεμέλια για ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Ανέφερε πως αυτές οι συνθήκες είναι απολύτως απαραίτητες για να μπορεί η Ελλάδα να είναι αποφασιστικά και αποτελεσματικά δίπλα στην Κύπρο στον αγώνα για λύση τερματισμού της τουρκικής κατοχής και αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.