ΕΔΕΚ-Οικολόγοι: Ζητούν ενημέρωση για το μνημόνιο

 

Στη συνάντηση η ΕΔΕΚ ενημέρωσε τους Οικολόγους για την απόφαση που πήρε για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ κ. Ομήρου εξέφρασε ικανοποίηση και χαρά για την ευκαιρία που υπήρξε να ανταλλαγούν απόψεις, σκέψεις, προβληματισμοί με το Κίνημα Οικολόγων.

«Στο επίκεντρο της ανταλλαγής των απόψεων βρέθηκε το Κυπριακό και πραγματικά θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας που είναι κοινή ανησυχία των δυο Κινημάτων ότι μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, που ήταν μονομερής από την πλευρά της τ/κ κοινότητας και ουσιαστικά της Τουρκίας, υπάρχει μια κατεύθυνση να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις μόνο για καλούμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών,» δήλωσε.

Αυτή, συνέχισε, είναι μια πλήρης εκτροπή γιατί με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται η θέση της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και άρα δεν υπάρχει η ανάγκη συζήτησης της ουσίας του Κυπριακού.

Και το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι απλώς πρόβλημα αποκατάστασης σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ «δύο λαών, ή δύο κοινοτήτων, ή των δύο πλευρών».

Γι’ αυτό, ανέφερε, η μονοδιάστατη συζήτηση καλούμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού είναι μέγιστο λάθος.

Ο κ. Ομήρου είπε πως θα πρέπει να είχε προηγηθεί καταγγελία της τουρκικής στρεψοδικίας, κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, της άρνησης της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και συνεπώς να ζητήσουμε και από τον ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου διεξήγοντο αυτές οι διαπραγματεύσεις αλλά και από την ΕΕ, η οποία δηλώνει ότι στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να παρέμβει.

“Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια παθητική στάση ούτε του διεθνούς ούτε του ευρωπαϊκού παράγοντα αλλά θα πρέπει η δική μας πλευρά πρώτα να κινηθεί”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτου είπε πως “αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το Κυπριακό όχι μόνο βρίσκεται σε μια στασιμότητα αλλά γίνονται και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε”.

Ήδη, ανέφερε, από την έναρξη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο έχουν σταματήσει οι συνομιλίες εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας.

“Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έπρεπε να ακολουθήσει μεγάλη αντίδραση από την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και από την ίδια την ΕΕ”, πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, βλέπουμε να τίθεται το θέμα για έναρξη συζητήσεων σε τεχνικές επιτροπές για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

“Για εμάς το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφερε.

Η διαδικασία των ΗΕ, είπε η κ. Παναγιώτου, δεν προχωρεί με τη σωστή βάση και αναμέναμε και αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Προεδρία για να τεθούν τα θέμα διεθνώς και βέβαια να προβληθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε πως αυτά συζητήθηκαν σε έκταση κατά τη συνάντηση με τους Οικολόγους, προσθέτοντας πως “είναι επίσης κοινή η αγωνία για τις εξελίξεις”.

Θέση μας, είπε, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση πρώτα-πρώτα για το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος και ασφαλώς του προβλήματος των τραπεζών για να προχωρήσει τάχιστα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος και δεύτερο θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τις μέχρι τώρα επαφές με την τρόικα.

“Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε άνευ ενημερώσεων ζώντας στο σκοτάδι. Δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ότι απλώς θα παρουσιαστούν κάποια τετελεσμένα γεγονότα με τα οποία θα συμφωνήσουμε”, είπε.

Η κ. Παναγιώτου επανέλαβε το αίτημα των Οικολόγων για ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας.

“Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει κι ότι με την επόμενη κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν και το πρώτο προσχέδιο όσον αφορά το μνημόνιο. Εδώ τίθεται το ερώτημα `τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα`;. Ως κόμματα τηρούμε άγνοια, δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε ενημερωθεί”, είπε.

Επίσης, είπε, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές του ανάγκες μέχρι τον Οκτώβριο.

“Εδώ τίθεται το επόμενο ερώτημα, πού θα βρεθούν τα χρήματα και πόσα χρήματα χρειάζονται και μίλησε επιπλέον για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 4,5%. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις οι προβλέψεις της Κυβέρνησης έχουν διαψευστεί, ζητούμε ενδελεχή ενημέρωση και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και να βοηθήσουμε στην κρίσιμη αυτή περίοδο που περνά η χώρα μας. Αν θέλουμε να υπάρχει συνυπευθυνότητα και συλλογικότητα, τότε πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό να το αποδείξει και να ζητήσει από τα κόμματα να ενημερωθούν και να βοηθήσουν”, συμπλήρωσε.

Οσον αφορά το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ομήρου είπε ότι θεώρησε υποχρέωση του έναντι του Κινήματος Οικολόγων – με το οποίο υπήρξε μια ειλικρινής προσπάθεια στα πλαίσια των διεργασιών και διαβουλεύσεων που υπήρξαν στον ενδιάμεσο χώρο για κατάληξη σε μια κοινή εναλλακτική πρόταση εξουσίας – να ενημερώσουμε για τις αποφάσεις μας για τις προεδρικές.

“Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε για τη δική μας απόφαση με πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες του Κινήματος των Οικολόγων. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσουμε περιοδικά απόψεις διότι ο διάλογος είναι επωφελής και για το πολιτικό σύστημα και ευρύτερα για το συμφέρον του λαού και του τόπου”, κατέληξε.

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτου είπε πως υπήρξε μια αλληλοενημέρωση για την πορεία των δύο Κινημάτων προς τις προεδρικές εκλογές.