ΕΕ: Η Κύπρος πέτυχε ανάκαμψη, αλλά συνεχίζονται οι προκλήσεις

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Ερίκ Πακέ δήλωσε ότι η Κύπρος έχει πετύχει μια “απίστευτη ανάκαμψη” αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να παραμένουν και ότι πρέπει να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Πακέ, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνση Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων Μπάρμπαρα Κάουφμαν, μιλούσε σε συνάντηση που είχε στη Βουλή με μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Υγείας.

Περαιτέρω εξέφρασε τη θέση ότι μπορούν να επιτευχθούν ακόμη πολλά εντός του 2017 και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Βουλή συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πακέ εξέφρασε την στήριξη της Κομισιόν στα βήματα που γίνονται για μεταρρύθμιση σε διάφορους τομείς όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, ο δικαστικός τομέας, το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία.

Εκανε επίσης αναφορά στο ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ευθύνη των τραπεζών και ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει βελτίωση καθώς επηρεάζει την οικονομία του τόπου.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος.

Απαντώντας σε σχόλια των βουλευτών οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας, ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επικεντρώνεται στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ, και είπε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Ανακοίνωσε ότι αύριο η Κομισιόν θα υιοθετήσει πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή εργασία και το θέμα του ελάχιστου μισθού.

Αναφερόμενος σε σχόλια περί ανταγωνισμού, είπε ότι η Κύπρος πρέπει να τηρεί μια φιλόδοξη στάση σε σχέση με το θέμα καθώς έχει τη δυναμική κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μπάρμπαρα Κάουφμαν, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την μερική μείωση της ανεργίας αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την κοινωνική κατάσταση, λέγοντας ωστόσο ότι η αύξηση της απασχόλησης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Χαιρέτισε την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σημειώνοντας ότι ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Άγγελος Βότσης ο οποίος και προήδρευσε της συνάντησης, διαβεβαίωσε σε σχέση με την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στη διασύνδεση του κρατικού μισθολογίου ότι «με το νόμο του περί δημοσιονομικού πλαισίου τον οποίον έχει ψηφίσει η Κυπριακή Δημοκρατία και εφαρμόζει υπάρχει ένας αυτοέλεγχος – αν θέλετε- στο πως χειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα και τα δημόσια οικονομικά» και έκανε αναφορά στη συμφωνία Κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ. Για το ΓεΣΥ είπε ότι είναι ενώπιον της Βουλής δύο νομοσχέδια και ότι όλοι οι εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πάρει θετική θέση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και η δραστική αλλαγή που θα προκύψει από την εφαρμογή του «δημιουργεί προκλήσεις και προβληματισμούς». Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την κατάλληλη διαβούλευση εντός του 2017 θα καταστεί εφικτή η ψήφιση των νομοσχεδίων. Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι είναι από τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κουλά Ονούφριος είπε ότι στη συζήτηση αν είμαστε υπέρ της λιτότητας ή υπέρ της ανάπτυξης αυτό είναι ένα δίλημμα που δεν υπάρχει και το καλό παράδειγμα είναι η Κύπρος. Ασφαλώς παραμένουν προκλήσεις, είπε, όπως η ανεργία, το δημόσιο χρέος, τα ΜΕΔ, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να ζητούνται υπερβολικά πλεονάσματα όταν υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι αφήσαμε τις μεταρρυθμίσεις στο τέλος όταν πλέον είχαμε βγει από το Μνημόνιο, ενώ αυτές έπρεπε να γίνουν πρώτα και ότι τώρα δεν μπορούμε εύκολα να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αναγκαστικά θα πρέπει να κάνουμε περικοπές στους προϋπολογισμούς, είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η ανταγωνιστικότητα συμβάλει στην ευημερία των αριθμών και όχι των λαών και σημείωσε ότι δυστυχώς και στην ΕΕ τα εκατομμύρια των φτωχών πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έθεσε θέμα εθνικής ασφάλειας σε σχέση με τους δημόσιους οργανισμούς και ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στρέψει την προσοχή της στον άνθρωπο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου είπε ότι το κούρεμα καταθέσεων αποτέλεσε μια καταστροφή για την κοινωνία και ότι τα ΜΕΔ πρέπει να ειδωθούν σε σχέση με το κούρεμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ