ΕΕ: “Η Τουρκία να στηρίξει έμπρακτα τις συνομιλίες”

{loadposition ba_textlink}

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην κοινή θέση που παρουσίασε η προεδρία της Λετονίας της ΕΕ στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

“Καταρχάς θέλω να υπενθυμίσω ότι εκείνο που ενόχλησε πέρσι με την κυκλοφορία εγγράφου από την Τουρκία στο τέλος του Συμβουλίου Σύνδεσης ήταν οι αναφορές σε ‘εκλιπούσα’ Κυπριακή Δημοκρατία”, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα του 53ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας. 

“Το γεγονός ότι το έγγραφο δόθηκε στο τέλος του περσινού Συμβουλίου Σύνδεσης δεν έδωσε στην Ελληνική Προεδρία το χρόνο να αντιδράσει εξαιτίας του ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιο ήταν το περιεχόμενο του”, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης. “Φέτος, επιμέναμε ότι η Κοινή Θέση της ΕΕ θα πρέπει να ανταλλαγεί με τη θέση της Τουρκίας, και έτσι η Τουρκία κυκλοφόρησε έγκαιρα ένα πρώτο έγγραφο προς όλα τα κράτη μέλη.  Στη συνέχεια, σήμερα το έγγραφο αυτό μεταβλήθηκε και οι δύο αναφορές που είχε το προηγούμενο περί ‘εκλιπούσας’ Κυπριακής Δημοκρατίας, αφαιρέθηκαν”, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η Λετονική Προεδρία, στο πρώτο μέρος της ημερήσιας διάταξης που ήταν η έγκριση των πρακτικών της περσινής συνεδρίας, προέβη σε Δήλωση για να καταγραφεί στα πρακτικά.  Η Δήλωση της Προεδρίας ήταν η απάντηση της ΕΕ στον ισχυρισμό της Τουρκίας για ‘εκλιπούσα’ Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο, αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ. 

Στη συνέχεια, κατά την παρουσίαση της κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλήφθηκε από πλευράς Λετονικής Προεδρίας η θέση σε σχέση με τη νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για την αναγνώριση όλων των κρατών μελών σαν απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας όπως προβλέπεται από τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Η ΕΕ, επίσης, στην κοινή της θέση αναφέρθηκε στο σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας που σχετίζονται με την Κύπρο για τις οποίες δεν έχει καταγραφεί, δυστυχώς, καμία ουσιαστική πρόοδος. Καταγράφεται, επίσης, το παράνομο των τουρκικών δραστηριοτήτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αναφέρεται και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων αναφορές για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, για αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών και για συνεργασία της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες σε σχέση με διασυνοριακές επιπτώσεις όπως για παράδειγμα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας του Akkuyu, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά και ο Επίτροπος Hahn στη δική του παρέμβαση. 

Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη συνεργασίας της Τουρκίας με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ασφάλεια των πτήσεων λόγω της λειτουργίας παράνομων κέντρων εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και η κατάργηση διακρίσεων στην πρακτική έκδοσης ηλεκτρονικών θεωρήσεων (e-visa).

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η πιο σημαντική θέση της ΕΕ είναι ότι καλείται η Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση Κυπριακού.

Πηγή: KYΠΕ