ΕΕ: Με το βλέμμα στην Αφρική για απεξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο – Από πού μπορεί να αγοράζει LNG

Σε ενίσχυση της συνεργασίας της με χώρες της Αφρικής προσβλέπει η ΕΕ ώστε να συμβάλει στην αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και τη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία κατά σχεδόν 2/3 τη φετινή χρονιά.

Χώρες της Αφρικής, ειδικά στο δυτικό της τμήμα, όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αγκόλα προσφέρουν μεγάλες, αναξιοποίητες μέχρι τώρα, δυνατότητες για υγροποιημένο φυσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg News επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ. Η ανακοίνωση για την εξωτερική ενεργειακή στρατηγική αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν εντός του μήνα στο πλαίσιο ενός πακέτου για την εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Το προσχέδιο ενεργειακής στρατηγικής επιδιώκει επίσης να προετοιμάσει την ΕΕ για εισαγωγές 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030 που θα συμβάλουν στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το φιλόδοξο Green Deal της Ένωσης για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Το σχέδιο της ΕΕ για αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 50 δις. κυβικά μέτρα και να ενισχύσει τις αποστολές φυσικού αερίου από άλλες χώρες πλην της Ρωσίας κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα απαιτεί τη δημιουργία σχέσεων με παραδοσιακούς προμηθευτές σε μια νέα βάση και επέκταση του εμπορίου με νέους, αναδυόμενους προμηθευτές σύμφωνα με το έγγραφο.

Τα βασικά βήματα του σχεδίου της ΕΕ για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο

Μεταξύ των βασικών βημάτων του σχεδίου περιλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια πρόσθετων 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG τη φετινή χρονιά και περί τα 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2030.

Πηγή: iefimerida.gr