Εφαρμογή παρακολούθησης των τιμών βασικών αγαθών για κινητά

{loadposition ba_textlink}

Τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες άμεσης πληροφόρησης των τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης, στο πρότυπο των τιμών των καυσίμων, ζητά μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία θεωρεί υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών.

Στη συνεδρία της Επιτροπής, παρουσιάστηκε μελέτη από το Υπουργείο Εμπορίου με ανάλυση της διακύμανσης των τιμών τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, καθώς και το κόστος που επηρεάζει την τελική τιμή πώλησης, όπως το εργατικό κόστος, η ενέργεια και η πρώτη ύλη.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών και η η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα», ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Όπως είπε, μετά τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Εμπορίου, την πραγματοποίηση συσκέψεων σε τακτικά διαστήματα και με τους συνδέσμους καταναλωτών και τους παραγωγούς ώστε να υπάρχει μια αλληλοκατανόηση και ένας εποπτικός έλεγχος με στόχο τις όσο το δυνατό καλύτερες τιμές.

Ζητά επίσης τη δημιουργία νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, για βασικά προϊόντα από το Υπουργείο Εμπορίου. Είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ιστοσελίδα στο Υπουργείο Εμπορίου για το παρατηρητήριο τιμών.

Έτσι, είπε «οι ίδιοι οι καταναλωτές με την παρατήρηση τους και τις κινήσεις προς τα πιο φθηνά σημεία πώλησης να δημιουργήσουν σωστές πιέσεις ανταγωνισμού για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι ευχαριστημένη από το έργο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν οφείλεται στην ίδια την Επιτροπή, αφού, όπως είπε, πολλές φορές το έργο έχει τιναχτεί στον αέρα από πολιτικούς διορισμούς στα ΔΣ της, αλλά και με το πρόβλημα της νομοθεσίας.

«Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να μας καταθέσουν όλα αυτά τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να διορθωθούν, διότι η ΕΠΑ είναι αυτή που πρέπει να επιβάλει σωστές συνθήκες ανταγωνισμού και για τους επιχειρηματίες, αλλά πρωτίστως των καταναλωτών», κατέληξε.

Από την πλευρά του, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπέδειξε πως ενώ στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί κατά 42%, οι τιμές βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί, παραμένουν πολύ υψηλές.

Πρόσθεσε πως ενώ στην ΕΕ μετά το 2014 παρατηρείται μείωση 26% στη στιγμή του νωπού γάλακτος, στην Κύπρο από το 2012 μέχρι σήμερα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 9% και αυτό ενώ το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 5% και το κόστος ενέργειας κατά στην Κύπρο.

«Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια. Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των κυβερνώντων και της ΕΠΑ, εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας και δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης», κατέληξε.

Τέλος, ο Βουλευτής της ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στις τιμές του γάλακτος και του ψωμιού, για να σημειώσει ότι «οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και ιδιαίτερα οι παραγωγοί δεν μας έχουν πείσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της τιμής αυτών των προϊόντων».

«Η Κύπρος παραμένει η ακριβότερη χώρα όσον αφορά το θέμα του γάλακτος αλλά ακόμη και στο ψωμί, διαφέρουμε από το μέσο όρο της ΕΕ περίπου 30%», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενώ βασικά έξοδα που καθορίζουν την τελική τιμή πώλησης μειώνονται, οι τιμές πώλησης παραμένουν οι ίδιες ή ακόμα αυξάνονται.

«Γι` αυτό», κατέληξε, «καλούμε και το Υπουργείο Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Προστασίας του Καταναλωτή αλλά και την ΕΠΑ άμεσα να προχωρήσουν σε μια πολύ ενδελεχή έρευνα και να δουν κατά πόσον μπορεί να υπάρχει προσυμφωνία (καρτέλ). Καλούμε τους άμεσα εμπλεκόμενους παραγωγούς να προχωρήσουν στη μείωση της τιμής αυτών των προϊόντων».

Πηγή: KYΠΕ