Εφιάλτης χωρίς τέλος, τέταρτη μέρα άνισης μάχης με τις αδηφάγες πυρκαγιές

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, με πολλά και διάσπαρτα μέτωπα, σε μια περίοδο καύσωνα, με ισχυρούς ανέμους που αναμένονται σήμερα να δυσχεραίνουν ακόμα πιο πολύ την ήδη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκονται ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Κύπρος η οποία έστειλε 40μελη ομάδα από πυροσβέστες και πολιτική άμυνα, δύο πυροσβεστικά οχήματα αλλά και δυο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

 

06/08/202108:09 Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στις Αφίδνες
Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές επιχειρούν:

– Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

– Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

– Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

06/08/202107:50 Στους 631 οι διασωθέντες από παραθαλάσσια χωριά της Εύβοιας
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

06/08/202107:05 Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δεκάδων πολιτών από παραλίες
Σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 440 πολίτες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα και το Ψαροπούλι της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

06/08/202106:55 Ολονύχτιο θρίλερ
Ολονύκτια μάχη έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, όπου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα.

Όσον αφορά το μέτωπο της Αττικής, αργά το βράδυ της Πέμπτης δόθηκε εντολή εκκένωσης στις περιοχές Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Άγιος Στέφανος, Πευκόφυτο, καθώς και στον οικισμό Ποντίων. Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν καεί στις περιοχές της Δροσοπηγής, του Κρυονερίου, του Τατοΐου και των Αφιδνών, οι οποίες είχαν επίσης εκκενωθεί εγκαίρως από τους κατοίκους.

Συνολικά, από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Αττική απεγκλωβίστηκαν από τις Αρχές 373 άτομα στις περιοχές Κρυονέρι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αφίδνες και Δροσοπηγή, ενώ το κέντρο της άμεσης δράσης έλαβε 130 κλήσεις για βοήθεια από πολίτες.

Στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης επιχείρηση του Λιμενικού για τη μετακίνηση κατοίκων από την Αγία Άννα με πλωτά μέσα, ενώ οι φλόγες κύκλωσαν και τα χωριά Κεραμεία και Σκεπαστή, για τα οποία επίσης είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στην περιοχή της Ηλείας, μέχρι αργά χθες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο μέτωπα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και ένα τρίτο στον δήμο Πύργου. Στη Μεσσηνία, το απόγευμα της Πέμπτης εκκενώθηκε το χωριό Βασιλίτσι, ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε μέχρι τις πρωινές ώρες να καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του το βράδυ της Πέμπτης, κάνοντας γνωστό ότι έξι περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού.

Για τη σημερινή ημέρα αναμένονται ισχυροί δυτικοί άνεμοι, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στις ελληνικές Αρχές ως προς τη δυνατότητα ελέγχου των πύρινων μετώπων. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

πηγή: alphanews.live