Εφημερίδες: Φυσικό Αέριο και Οικονομία στο επίκεντρο


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το μνημόνιο για την ενέργεια που υπογράφουν αύριο Ισραήλ-Κύπρος- Ελλάδα, οι επαφές Κεντρικής Τράπεζας με δικηγόρους μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου για τη στελέχωση του ΔΣ της τελευταίας, η κατάθεση Σπύρου Σταυρινάκη στην Ερευνητική για την οικονομία, τα οδικά δυστυχήματα με θύματα εθνοφρουρούς και οι δαπάνες της τελευταίας πενταετίας για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.  

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ενεργειακός άξονας υπό το βλέμμα των ΗΠΑ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου υπογράφουν αύριο στη Λευκωσία μνημόνιο για την ενέργεια και ότι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Αναφέρει επίσης ότι η τελική απόφαση για την ενδιάμεση λύση θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΚΤ άναψε πράσινο φως στο διορισμό δύο εκτελεστικών μελών στο Συμβούλιο της ΚΤ σύμφωνα με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Αλλού γράφει ότι η κατάθεση του τέως υποδιοικητή της ΚΤ αποτελεί κόλαφο για την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η Σημερινή», υπό τον κύριο τίτλο «Πέφτουν ονόματα για το νέο Συμβούλιο», γράφει ότι τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι σε νέα συνάντηση που θα έχει το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας με τους δικηγόρους των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην υποδιοικητής της ΚΤ κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία ότι η ΕΚΤ έδινε ρευστότητα στη Λαϊκή μέχρι να υπογράψουμε το μνημόνιο. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με τον οποίο «ο Αναστασιάδης θέλει λύση, ο Έρογλου όχι…». Ο Ταλάτ, προσθέτει η ‘Σ’, δεν αποκλείει πολεμική σύρραξη.

Υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο φάκελος του Βγενόπουλου», ο «Πολίτης» γράφει ότι το κουβάρι της «βίαιης» εισόδου του Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή Τράπεζα επιχειρεί να ξετυλίξει η ερευνητική επιτροπή, η οποία επέμεινε ιδιαίτερα χθες στο θέμα Βγενόπουλου καλώντας τον πρώην υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρο Σταυρινάκη να εξηγήσει πώς και γιατί επιτράπηκε η αγορά μετοχών της Λαϊκής πέραν του επιτρεπόμενου ποσοστού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ηλεκτρισμού του Ισραήλ παρουσίασε χθες στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και στην ΑΗΚ πρόταση για φθηνό ρεύμα με καλώδιο από το Ισραήλ με ορίζοντα τριών χρόνων. Αλλού γράφει ότι «εφιάλτης έγινε το διαζύγιο» με εκατοντάδες άτομα να αδυνατούν να καταβάλλουν διατροφές για τα παιδιά τους.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Ονόματα από δικηγόρους», γράφει ότι νέο ραντεβού στις 20 Αυγούστου έδωσαν στην ΚΤ τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία εκπροσωπούν το 12% περίπου των νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, που είναι κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί, για να προτείνουν συμβούλους για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ποσά που αγγίζουν τα 150 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, με τη Βουλή να καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Γράφει ακόμα ότι ο 32χρονος που κρατείτο ως ύποπτος από την Αστυνομία ομολόγησε το φόνο του 46χρονου Άγγελου Φαίδωνος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον κύριο τίτλο «Προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα», γράφει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια 30 εθνοφρουροί έχασαν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα, 138 τραυματίστηκαν σοβαρά και 207 είχαν ελαφρά τραύματα, σύμφωνα με το Διευθυντή της τροχαίας Δημήτρη Δημητρίου. Αλλού γράφει ότι δύο νεαρά αγοράκια στραγγαλίστηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν από πύθωνα ο οποίος δραπέτευσε από κατάστημα κατοικίδιων ζώων, στον Καναδά. Αλλού γράφει για τις αγωγές που καταχωρούνται από Κύπριους εναντίον των τραπεζών, της ΚΤ και της Κυβέρνησης για το κούρεμα.  

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily”, με κύριο τίτλο «Δαπανηρή υγεία», γράφει ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την τελευταία πενταετία 150 εκ. ευρώ για ιατρικές θεραπείες Κυπρίων στο εξωτερικό και ότι τα ποσά αυτά θα διερευνηθούν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όταν θα συνέλθει εκ νέου το φθινόπωρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ιδρυτής του Άμαζον συμφώνησε να αγοράσει την εφημερίδα Washington Post, η οποία ανήκε για 80 χρόνια στην οικογένεια Γκράχαμ, για 250 εκ. δολάρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα τέλη κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο συγκρίνονται θετικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ