Εύθραυστη η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή-«Νεκρός ο ανιψιός του Ναΐμ Κασέμ»

87

Η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή παραμένει επισφαλής, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να πλήττουν αιματηρά τον Λίβανο, με επίκεντρο τη Βηρυτό.

Παράλληλα, η προετοιμασία για τη συνάντηση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, που προγραμματίζεται για το Μεγάλο Σάββατο στο Πακιστάν, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Τεχεράνη, όμως, προειδοποιεί για πιθανή αποχώρηση από τη συμφωνία και δεν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ ως απάντηση στη μεγαλύτερη ισραηλινή επιδρομή κατά του Λιβάνου από την έναρξη των συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ανακήρυξε την 9η Απριλίου ημέρα εθνικού πένθους, μετά τη σειρά καταιγιστικών βομβαρδισμών των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ με σχεδόν διακόσιους νεκρούς στη χώρα χθες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τις ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο, χαρακτηρίζοντας τη φονική επίθεση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ως «αποτροπιαστική».

Ο Γάλλος πρόεδρος,προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, να συμπεριλάβουν τον Λίβανο στην κατάπαυση του πυρός στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές.

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μία από τις «βασικές προϋποθέσεις» για το Ιράν, όπως διατυπώνονται στο σχέδιο 10 σημείων το οποίο αποτελεί τη βάση της εκεχειρίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη ανακοίνωσε νέες θαλάσσιες διαδρομές για τα πλοία που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ, λόγω του κινδύνου από πιθανές θαλάσσιες νάρκες. Η ανακοίνωση περιλάμβανε οδηγίες για εναλλακτική είσοδο και έξοδο από τα Στενά.

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει έτοιμο να αντιμετωπίσει το Ιράν αν χρειαστεί, παρά την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν.

Πηγή: Sigma Live