Εγκαταλείπει θέσεις στα σύνορα ο στρατός του Λιβάνου, προπαρασκευαστικές κινήσεις για εισβολή από το Ισραήλ

Τις τελικές οδηγίες έχουν λάβει ισχυρές χερσαίες δυνάμεις των IDF στα σύνορα των δύο χωρών – Στόχος η εκκαθάριση των υποδομών της Χεζμπολάχ σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από τη μεθόριο

Θέμα – πολύ λίγου- χρόνου είναι πλέον η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Πηγές του Πρώτου Θέματος αναφέρουν πως, μετά τις 24ωρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα τούνελ της Χεζμπολάχ, ο στρατός είναι έτοιμος να εισβάλει στα εδάφη του Λιβάνου προκειμένου αρχικά να εκκαθαρίσει υποδομές της σιιτικής οργάνωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας πλάτους αρκετών χιλιομέτρων από τον βορρά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άρματα μάχης, μεταγωγικά του στρατού αλλά και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις έχουν λάβει τις τελικές οδηγίες από το επιτελείο στρατού και αναμένεται να εισβάλουν στα εδάφη του Λιβάνου από τρία διαφορετικά σημεία.

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.

Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στα συγκεκριμένα τρία σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.

Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.

Άλλες πληροφορίες από τον Λίβανο που μεταφέρει το Reuters αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει αποσυρθεί από «αρκετές θέσεις» στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, ενώ έχουν φύγει και κάτοικοι των περιοχών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα