Εγκατάσταση τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΚΕΛ στο πλαίσιο ΜΟΕ

{loadposition ba_textlink}

Η Τουρκία, αν το επιθυμούσε θα μπορούσε πολύ απλά και πρακτικά να εγκαταστήσει έστω και τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας (ΚΕΛ), τουλάχιστο για επείγοντα περιστατικά, που θα αποτελούσε ένα ουσιαστικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-MED), με έδρα την Κύπρο, Χρίστος Πέτρου.

Ο κ. Πέτρου προέβη σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο με θέμα τη σημασία της αεροπορικής εκπαίδευσης στην ασφάλεια πτήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου, στη Λάρνακα, με ομιλητές από επτά Διεθνείς Οργανισμούς και ειδικούς από αρκετές χώρες και το οποίο συνδιοργανώνουν το FSF-MED και το « Joint Aviation Authorities Training Οrganization (JAATO) με τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης.

Σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας πτήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο κ. Πέτρου, παρά το εξαιρετικό έργο που επιτελούν οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς και να συνεργαστεί με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια πτήσεων στο ΦΙΡ Λευκωσίας, το οποίο χρησιμοποιούν για πέραν των 280.000 πτήσεις ετησίως, μεταφέροντας γύρω στα 20 εκατομμύρια επιβάτες.

Σημείωσε ότι ποσοστό από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες, αφού σχεδόν όλες οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν το ΦΙΡ Λευκωσίας.

Ο κ. Πέτρου τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί τονίζονται σε όλες τις Εκθέσεις της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και παρά τις ανησυχίες που εκφράζει ο ICAO, το EUROCONTROL και η Διεθνής Ομοσπονδία Αεροπορικών Εταιρειών (ΙΑΤΑ), η Τουρκία αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς.

“Ακόμη και τώρα που λόγω των συνομιλιών, στο προσκήνιο υπάρχει και το θέμα των ΜΟΕ, η Τουρκία αν το επιθυμούσε θα μπορούσε πολύ απλά και πρακτικά να εγκαταστήσει έστω και τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, τουλάχιστο για επείγοντα περιστατικά”, σημείωσε.

Όπως είναι η κατάσταση τώρα, συνέχισε, αν γίνει κάποιο δυστύχημα ή αεροπειρατεία τουρκικού αεροσκάφους σε κυπριακό έδαφος, ή κάποια πτήση εξαφανισθεί από τα ραντάρ των αρχών αεροναυτιλίας της Κύπρου και της Τουρκίας, δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των Αρχών των δύο χωρών.

“Μια τέτοια πράξη της Τουρκίας θα ήταν ένα ουσιαστικό ΜΟΕ και προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Δηλαδή θα διασφαλιζόταν η ασφάλεια όλων των πτήσεων στα δύο αντίστοιχα ΦΙΡ, θα ικανοποιούσε τους Διεθνείς Οργανισμούς και την ΕΕ και θα συνέβαλλε παραγωγικά στην επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών”, επισήμανε ο κ. Πέτρου.

Αναφορικά με το συνέδριο, ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της αεροπορικής εκπαίδευσης για την ασφάλεια πτήσεων και το δυνητικό περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο σημαντικό αυτό τομέα.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Πέτρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που είναι μέλος της ΕΕ και του ΕUROCONTROL, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει εκπαιδευτικά κέντρα για όλους τους τομείς των αερομεταφορών, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους και πτυχιούχους πανεπιστημίων.

Ο κ. Πέτρου έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία Κέντρου εξομοιωτών πτήσεων για εκπαίδευση πιλότων και τη δημιουργία κέντρων αεραθλητισμού, που εκτός των άλλων θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FSF-MED, στο συνέδριο έχουν δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή 170 πρόσωπα από την Κύπρο και το εξωτερικό, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να προέρχεται από το Ισραήλ με έντεκα εκπροσώπους από όλο το φάσμα των αερομεταφορών της χώρας.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, θα συζητηθεί από τους συμμετέχοντες Διεθνείς Οργανισμούς η δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης», με βάση την Κύπρο.

Θα υπογραφεί επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του FSF-MED και της «Ελληνικής Αεροπορικής Εταιρείας». Τούτο, σε συνδυασμό με τα Μνημόνια που υπόγραψε το FSF-MED με τον ICAO, το FISHER INSTITUTE του Ισραήλ, το Ρωσικό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων και το Αεροπορικό Ίδρυμα της Ρουμανίας, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία στις αερομεταφορές και συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της Κύπρου ως περιφερειακό Κέντρο στο σημαντικό αυτό τομέα.

Επίσης, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου, το FSF-MED θα απονείμει το Ετήσιο Bραβείο του στην «Παγκόσμια Ομοσπονδία Αεροπορικών Εταιρειών ( IATA), για τη συμβολή της στη διεθνή ασφάλεια πτήσεων.

Πηγή: KYΠΕ