Εγκαινιάζεται έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ

 

Το έργο αυτό εξετάζει τη μοναδική τέχνη και αρχαιολογία της πρώιμης Κύπρου μέσα από ευρήματα από τις ανασκαφές στην Πόλη Χρυσοχούς.  

Για τη διοργάνωση της έκθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και αποτελεί μία από τις πέντε εκθέσεις που θα παρουσιάσει η Κύπρος στο εξωτερικό με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η έκθεση «City of Gold: Tomb and Temple in Ancient Cyprus» που θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 25 χρόνων ανασκαφών από το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton στην Πόλη Χρυσοχούς υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή William A.P. Childs.

Είναι μία πρωτοποριακή διεθνής συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Princeton, της Κυπριακής Κυβέρνησης, του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου του Λούβρου με 110 ευρήματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τερακότες, χειροποίητα κοσμήματα, νομίσματα, πήλινα γλυπτά, κεραμικά και ένα μαρμάρινο κούρο.  

Πριν από τη συμμετοχή του Princeton στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πόλης Χρυσοχούς προηγήθηκαν άλλες ανασκαφές που χρονολογούνται από το 1885 οι οποίες αποκάλυψαν εκατοντάδες τάφους που περιείχαν θαυμάσια χειροποίητα χρυσά κοσμήματα. Οι ανασκαφές από την ομάδα του Πανεπιστημίου Princeton οι οποίες ξεκίνησαν το 1983 έφεραν στο φως ερείπια πολλών αρχαίων οικισμών, δημόσιων κτηρίων, εργαστηρίων και κατοικιών.  

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2013.

Πηγή: ΚΥΠΕ