Εγκρίνει κονδύλια άνω των €35 εκατ. σήμερα η Επ. Οικονομικών

Η επίσημη πρώτη της συνεδρίαση συνοδεύεται από αιτήματα για αποδεσμεύσεις εκατ. ευρώ και δεκάδων αποπαγοποιήσεων θέσεων

Με βαριά ατζέντα συνεδριάζει στην επίσημη πρώτη της συνεδρία – μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης – η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Αν και ενώπιον της επιτροπής θα τεθούν προς συζήτηση σήμερα πλειάδα ζητημάτων, εντούτοις αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα κονδύλια, καθώς οι βουλευτές – μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσον περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευτούν για τις ανάγκες Υπουργείων, Υφυπουργείων και άλλων Τμημάτων της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο κονδύλι για το οποίο ζητείται αποδέσμευση είναι αυτό του Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς οι αρμόδιοι αιτούνται περισσότερα από €17,1 εκατ. τα οποία θα διατεθούν σε εκστρατείες διαφώτισης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων και συγκεκριμένα τα €11 εκατ. θα διατεθούν για συνεργασίες με Οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες με σκοπό τη διείσδυσή σε τουριστικές αγορές. Όπως σημειώνει το Υφυπουργείο στο επεξηγηματικό του σημείωμα προς την Επιτροπή, τα υφιστάμενα συμβόλαιο έχουν αναμενόμενο κόστος €9 εκατ., ενώ τα νέα συμβόλαια με αεροπορικές εταιρείες έχουν αναμενόμενο κόστος €2 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα το Υφυπουργείο Τουρισμού ζητά άλλα €5 εκατ. τα οποία αφορούν δαπάνες για διενέργεια διαφημιστικών εκστρατειών μέσω Google και Facebook.

Να σημειώσουμε πως ενώπιον της Επιτροπής θα τεθεί και αίτημα για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €3 εκατ.  που αφορά την αγορά 35 επιβατικών σαλούν για αξιωματούχους (€1,7 εκατ), την αγορά 32 ηλεκτρικών σαλούν για αξιωματούχους (€1,07 εκατ.) και για προμήθεια τριών γεωργικών ελκυστήρων (€240.000).

Οι 273 προαγωγές στο ΥΠΟΙΚ και η νέα θέση στο Υφ. Έρευνας 

Ενώπιον της Επιτροπής θα τεθούν επίσης και αιτήματα για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων, με αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση να είναι το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζητά την αποπαγοποίηση συνολικά 378 θέσεων, εκ των οποίων οι 373 αφορούν θέσεις προαγωγής.

Την ίδια ώρα ενώπιον της Επιτροπής θα τεθεί και αίτημα του Υφυπουργείο Έρευνας το οποίο ζητά μία θέση ανώτερου Λειτουργού Έρευνας. Όπως σημειώνεται πρόκειται για νέα θέση στη Διοίκηση του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας (ΥΕΚΨΠ), η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2023 και δημιουργήθηκε για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του ΥΕΚΨΠ.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την ατζέντα

πηγή: Brief