Εγκρίνεται νέο εμβόλιο κατά του Covid, το Spikevsx, έκκληση της Κυριακίδου σε ευάλωτες ομάδες για ενισχυτική δόση

Την έγκριση ακόμα ενός εμβολίου κατά της COVID-19, προσαρμοσμένου σε νέες παραλλαγές του ιού, και συγκεκριμένα το εμβόλιο Spikevax της εταιρίας Moderna, ενέκρινε η Κομισιόν ενόψει των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού του φθινόπωρου, ενώ η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να λάβουν ενισχυτική δόση.

Η νέα εκδοχή του εμβολίου έχει προσαρμοστεί ώστε να καλύπτει την παραλλαγή XBB.1.5, και πρόκειται για την τρίτη παραλλαγή του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρίας.

«Με την COVID-19 και την εποχική γρίπη να κυκλοφορούν ταυτόχρονα αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά και των δύο ιών», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η επίτροπος ενθάρρυνε ιδιαίτερα «τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις, να λάβουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική τους δόση με τα τελευταία ενημερωμένα εμβόλια που στοχεύουν στις παραλλαγές που εξαπλώνονται αυτή τη στιγμή».

«Πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να συμβάλλουμε στην προστασία ο ένας του άλλου», υπογράμμισε.

Η απόφαση της Κομισιόν λήφθηκε μετά από αυστηρή αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.