Εγκρίθηκε η πρόταση εφαρμογής του ΓΕΣΥ

 

Το ΓΕΣΥ αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Μιλώντας μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι το ΓΕΣΥ εδράζεται πάνω σε τέσσερις διαφοροποιημένους βασικούς άξονες.

Πρώτον, ανέφερε, η εφαρμογή του λογισμικού συστήματος και η πληρωμή του θα γίνει με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης. Δεύτερον, το κράτος δεν θα επωμιστεί οποιαδήποτε πρόσθετη δαπάνη από αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό. Τρίτος άξονας ότι ο σφαιρικός προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ είναι προκαθορισμένος και αυτός ο προϋπολογισμός θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης έτσι ώστε να είναι και μειωμένος. Τέταρτον, τα κρατικά νοσηλευτήρια για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο θα επιδοτούνται με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και αυτά θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παροχής υπηρεσιών προς τον Κύπριο πολίτη.

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά διασφαλίζει, επίσης, τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ και ειδικά τη βιωσιμότητα του Ταμείου», ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Έστειλε, παράλληλα, το μήνυμα «σε όσους ενδιαφέρονται σοβαρά για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ότι αυτή είναι η ώρα να εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο οικονομικά σύστημα υγείας, το οποίο να εξυπηρετεί όλους και κάτω από το οποίο να ενταχθούν οι παροχείς υπηρεσιών με ένα συναινετικό πνεύμα και χωρίς υπέρμετρες διεκδικήσεις».

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης σήμερα, τον αναθεωρημένο αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και έχει ιεραρχήσει τα αναπτυξιακά έργα τα οποία θα υλοποιηθούν εντός του 2012.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, σε αυτά τα έργα συμπεριλαμβάνονται και τα δύο ακτινοθεραπευτικά, όπως και η επέκταση του νοσοκομείου Λάρνακας. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η τελική πράξη ανάθεσης αυτών των έργων και ουσιαστικά η υλοποίησή τους παίρνει σάρκα και οστά. Ο κ. Μαλάς είπε ότι με τη λογική ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι δημόσιοι οργανισμοί θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, η επέκταση αυτή των υπηρεσιών προσθέτει βασικές υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται από το δημόσιο προς τους πολίτες με έναν εξασφαλισμένο τρόπο.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα έχουν εξασφαλισμένο προϋπολογισμό από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, δηλαδή θα έχουν την πρωτοκαθεδρία και την πρωτοπραξία όσον αφορά τη διεκδίκηση του προϋπολογισμού του.

«Αυτό το οποίο θα προκύψει μέσα από την εφαρμογή ενός τέτοιου ΓΕΣΥ είναι ένας ανταγωνισμός ποιότητας, δεν είναι ένας ανταγωνισμός ποιος θα παρέχει την φθηνότερη ιατρική υπηρεσία. Αυτό δεν θα είναι το μοντέλο το οποίο θα λειτουργήσει, θα είναι ένας ανταγωνισμός ποιότητας», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι θεωρείται ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι εκείνα στα οποία θα έχουν πρώτη πρόσβαση οι ασθενείς και, κατ’ επέκταση, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίσει για ένα χρονικό διάστημα τον προϋπολογισμό του έτσι ώστε να είναι και βιώσιμα.

Ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα θα γίνεται αυτό, ο κ. Μαλάς είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί.

«Σιγά – σιγά τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με έναν πιο οικονομικό τρόπο, συνεπώς το κόστος θα είναι μικρότερο, αλλά το γενικό κόστος, ο σφαιρικός προϋπολογισμός έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και από τον Οργανισμό και από τα δύο Υπουργεία είναι αρκετά οικονομικός και επιδέχεται -και θέλω να  το υπογραμμίσω αυτό – περαιτέρω μείωσης έτσι ώστε να βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στον νόμο του 2001 που προνοεί κάποιες συγκεκριμένες συνεισφορές», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι πρώτες υπηρεσίες από το ΓΕΣΥ εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2015, ενδεχομένως το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με όλες τις υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα, είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει έναν τεράστιο ρόλο να επιτελέσει και σημείωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι ικανά από πλευράς υποδομής να εξυπηρετήσουν μόνο το 50% του πληθυσμού, άρα υπάρχει ένα τεράστιο μερίδιο υπηρεσιών το οποίο θα επιμεριστεί στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο τουλάχιστον αυτό το 50% των υποδομών θα πρέπει να εξασφαλιστεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε από πλευράς του ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί δέσμευση του Προέδρου και της Κυβέρνησης έτσι όπως περιλαμβάνεται το θέμα στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι μια απόφαση λοιπόν η σημερινή πολύ σημαντική, για τα θέματα υγείας στην Κύπρο και όχι μόνο. Γνωρίζοντας τη σημαντικότητα των θεμάτων τούτων για την Κύπρο και την κοινωνία της είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση για προώθηση της πρότασης εφαρμογής του ΓΕΣΥ στην Κύπρο θα αποτελέσει τη μεγάλη αφετηρία για να αλλάξουν θετικά και, θα έλεγα, και ριζοσπαστικά τα πράγματα στο χώρο της υγείας στην Κύπρο με όλες τις θετικές προεκτάσεις που υπάρχουν για την Κύπρο», είπε.  

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το θέμα της αποφασιστικής προώθησης του ΓΕΣΥ με έναν οικονομικά βιώσιμο τρόπο, είναι μια από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γίνεται ξεκάθαρο ότι με τη λήψη αυτής της απόφασης σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Κύπρος ικανοποιεί μια από τις συστάσεις της Επιτροπής.

Ανέφερε, τέλος, ότι για τη διαμόρφωση αυτής της πρότασης έγινε μια πολύ σημαντική εργασία μερικών χρόνων.