Εγκλήματα Όλι Ρεν κατά των Ελλήνων


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Καμία δικαιολογία για την Κομισιόν, τονίζει, λέγοντας ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε για χάρη της ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση του για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της Ελλάδας και κατά των οικονομικών, υποστηρίζει σε άρθρο του στον Daily Telegraph ο Άμπροζ Έβανς Πρίτσαρντ.

Ο Βρετανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι κανένας αξιωματούχος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα καταστροφικά λάθη του ελληνικού προγράμματος και τις τραγικές του επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Ακόμα χειρότερα, τονίζει, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται την ορθότητα των οικονομικών πολιτικών που οδήγησαν την Ελλάδα σε τρομακτικά ποσοστά ανεργίας και βύθισαν την ευρωζώνη σε παρατεταμένη ύφεση.

Η στάση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα προκλητική σύμφωνα με τον κ. Πρίτσαρντ, μετά το mea culpa του ΔΝΤ και την παραδοχή ότι η “τρόικα θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει το ευρώ”.

Όπως υπενθυμίζει ο ίδιος, το ΔΝΤ αποδέχεται πως υποτίμησε το μέγεθος του καθοδικού σπιράλ που θα προκαλούσαν τα μέτρα λιτότητας.

Το Ταμείο αποκαλύπτει ακόμα ότι η τρόικα δεν δέχτηκε τις εκκλήσεις για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους γιατί θα ήταν πολιτικά δύσκολο για χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι τράπεζες των οποίων διέθεταν ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε τρεις από τους τέσσερεις βασικούς όρους του Ταμείου για την χορήγηση δανείων, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι το ελληνικό πακέτο ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών.

 

Οι δικαιολογίες της Κομισιόν

 

Την Πέμπτη η Κομισιόν υπερασπίστηκε τις πολιτικές που εφάρμοσε, λέγοντας ότι μια αναδιάρθρωση χρέους το 2010 θα είχε προκαλέσει πανικό στις αγορές ομολόγων και μετάσταση της κρίσης.

Κατά τον κ. Πρίτσαντ, η δικαιολογία της Κομισιόν θα μπορούσε να γίνει δεκτή μόνο αν δεν υπήρχε η ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο του δανειστή έκτακτης ανάγκης και να αποτρέψει μια μετάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η παράλυση που επέδειξε η ΕΚΤ δεν οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο στο Μάαστριχτ και στην αποστολή της ΕΚΤ, αλλά στις εθνικές ατζέντες που ήθελαν να προωθήσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

 

Η ευθύνη του Όλι Ρεν

Η άρνηση των Ευρωπαϊων αξιωματούχων να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, αντανακλά σύμφωνα με τον κ. Πρίτσαρντ το βασικό πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου: Την έλλειψη ενός μηχανισμού καταλογισμού ευθυνών.

Ο κ. Πρίτσαρντ παραδέχεται ότι όντως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί ο πραγματικός υπεύθυνος στην περίπτωση των οικονομικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ρόλος των βόρειων κρατών ήταν καθοριστικός.

Τονίζει ωστόσο ότι από τη στιγμή που ο κ. Ρεν είναι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος και η “τρόικα” το παιδί του, είναι αυτός που πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Αν ήταν ο υπουργός Οικονομικών μιας δημοκρατικής χώρας θα ήταν σίγουρα αναγκασμένος να παραιτηθεί, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο της Daily Telegraph μια παραίτηση Ρεν θα άλλαζε το κλίμα και θα συμβόλιζε την ανάγκη αλλαγής στις πολιτικές της ευρωζώνης.

Αντίθετα, αν δεν έρθει μια τέτοια κίνηση, η καταστροφική λιτότητα θα συνεχιστεί στην ευρωζώνη, προσθέτοντας συνεχώς νέους ανέργους.

 

Η ύβρις κατά των Ελλήνων πολιτών

Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει το μέγεθος της υποκρισίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Πρίτσαρντ ολοκληρώνει το άρθρο του υπενθυμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η απόκλιση των προβλέψεων της τρόικας από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αρχικά η τρόικα εκτιμούσε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 2,6% το 2010, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1% το 2011 και 2,1% το 2012.

Στην πραγματικότητα, το ελληνικό ΑΕΠ ακολούθησε μια πορεία ελεύθερης πτώσης, υποχωρώντας κατά 7,1% το 2011 και 6,4% το 2012.

Η τρόικα έπεσε έξω στο μέγεθος της ύφεσης κατά περίπου 12% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ η συνολική πτώση θα φτάσει το 25%.

Κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο δύσκολο να προβλεφθεί, όπως αποκαλύπτουν και οι εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εργασίας και του ΙΟΒΕ, οι οποίες υπήρξαν αρκετά ακριβείς, παρατηρεί ο κ. Πρίτσαρντ.

Και καταλήγει λέγοντας ότι παρά τη θυσία τους για τη σωτηρία της υπόλοιπης Ευρώπης, οι Έλληνες αντί για επαίνους δέχθηκαν τις ύβρεις Ολλανδών, Φινλανδών, Αυστριακών και Γερμανών πολιτικών.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr