Εγκρίθηκε το πρώτο δάνειο για την Κύπρο

Μέχρι τα μέσα Μάιου θα δοθεί η πρώτη δόση προς την Κύπρο, όπου θα ανέρχεται στα δύο δις ευρώ, ενώ περί τα τέλη Ιουνίου θα δοθεί ακόμα ένα δις ευρώ. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η συνολική βοήθεια των δέκα δις εκ. προς την Κύπρο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, κάλυψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της σε ότι αφορά το χρέος αλλά και ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πλην της τράπεζας Κύπρου και Λαικής που ήδη κεφαλαιοποιούνται με το κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων. 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το ΕΜΣ θα χορηγήσει περίπου εννέα δις και το Διεθνές νομισματικό ταμείο περίπου το ένα δισεκατομμύριο. 

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια, ενώ το επιτόκιο, με βάση το σημερινό υπολογισμό, θα κυμαίνεται στο 2%.

Η στήριξη στην Κύπρο, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, δίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Με βασικούς στόχους  την εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Xαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει στην ανακοίνωση, ότι, «με τη χορήγηση έως 9 δισ. ευρώ τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Η εφαρμογή των προϋποθέσεων, που συνδέονται με τη βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα οικοδομήσει την οικονομία της σε σταθερή βάση. 

Επίσης σχολιάζει πως, «Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα ο ΕΜΣ έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας με 41 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ κατέληξε ότι και μετά από αυτή τη δεύτερη βοήθεια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο ως αποτελεσματική ασπίδα, καθώς διατηρεί ακόμη το 90% της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 500 δισ. ευρώ.