Είδος φωσφορίζουσας μπλε ταραντούλας ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη

Ένα «μαγευτικό» είδος μπλε ταραντούλας ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια ομάδα Ταϊλανδών ερευνητών βρήκε την αράχνη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην επαρχία Phang-Nga στη νότια Ταϊλάνδη για να ερευνήσει την ποικιλομορφία και την κατανομή των ταραντούλων στη χώρα.

«(Βρήκαμε) ένα νέο είδος ταραντούλας που παρουσιάζει μια μαγευτική μπλε-βιολετί απόχρωση, που θυμίζει μπλε ηλεκτρικούς σπινθήρες», δήλωσε στο CNNi τη Δευτέρα η Narin Chomphuphuang, ερευνήτρια στο Τμήμα Εντομολογίας και Παθολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου Khon Kaen.

Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς την ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό ZooKeys στις 18 Σεπτέμβρη.

230925120936-01-thailand-tarantula-new-species.jpg
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτός ο χρωματισμός προέρχεται από τη διάταξη «βιολογικών φωτονικών νανοδομών, παρά από χρωστικές». Photo/Narin Chomphuphuang.

Η ομάδα που βρήκε το είδος να ζει σε ένα δάσος μαγκρόβιων περιλάμβανε επίσης τον Ταϊλανδό YouTuber άγριας ζωής JoCho Sippawat, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μερικοί από την ίδια ομάδα ανακάλυψαν επίσης έναν άγνωστο μέχρι τώρα τύπο ταραντούλας – που τώρα ονομάζεται Taksinus bambus – που ζούσε στους κούφιους μίσχους φυτών μπαμπού στην Ταϊλάνδη πέρυσι.

Η ομάδα δημοπράτησε το δικαίωμα να ονομάσει το νέο είδος για να δημοσιοποιήσει το εύρημα και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τα κεφάλαια για τον αυτόχθονα λαό Lahu της βόρειας Ταϊλάνδης, μια ομάδα στην οποία ανήκει ο Sippawat.

230925121003-04-thailand-tarantula-new-species.jpg
Συνήθως, οι ταραντούλες είναι είτε χερσαίες είτε δενδρώδεις, αλλά το Chilobrachys natanicharum μπορεί να ζήσει και στα δύο περιβάλλοντα, είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύοντας την προσαρμοστικότητά του. photo/Narin Chomphuphuang.

«Το μπλε είναι ένα από τα πιο σπάνια χρώματα που εμφανίζονται στη φύση, γεγονός που κάνει τον μπλε χρωματισμό στα ζώα ιδιαίτερα συναρπαστικό», είπε ο Chomphuphuang.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτός ο χρωματισμός προέρχεται από τη διάταξη «βιολογικών φωτονικών νανοδομών, παρά από χρωστικές».

Αυτό σημαίνει ότι ο μπλε χρωματισμός δεν προέρχεται από την παρουσία μπλε μελάγχρωσης, αλλά μάλλον από «τη μοναδική δομή των μαλλιών τους, η οποία ενσωματώνει νανοδομές που χειρίζονται το φως για να δημιουργήσουν αυτή την εντυπωσιακή μπλε εμφάνιση», εξήγησε ο Chomphuphuang.

Σύμφωνα με την ερευνητική εργασία, το Chilobrachys natanicharum είχε προηγουμένως εντοπιστεί στην εμπορική αγορά ταραντούλας, γνωστή μόνο ως «Chilobrachys sp. Electric Blue Tarantula», αλλά χωρίς καμία πληροφορία για τα χαρακτηριστικά ή τους φυσικούς οικοτόπους της.

Συνήθως, οι ταραντούλες είναι είτε χερσαίες είτε δενδρώδεις, αλλά το Chilobrachys natanicharum μπορεί να ζήσει και στα δύο περιβάλλοντα, είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύοντας την προσαρμοστικότητά του.

Ωστόσο, με την παρακμή των δασών μαγκρόβιων – που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την αποψίλωση των δασών – ο Chomphuphuang λέει ότι η μπλε ταραντούλα είναι επίσης μια από τις πιο σπάνιες ταραντούλες στον κόσμο.

Electric blue tarantula species discovered in Thailand, CNNi

πηγή: CNN Greece