Ειρ. Χαραλαμπίδου : ” «Άλλοι κινδυνεύουν, άλλοι πληρώνονται» – Στην αντεπίθεση οι Δημόσιοι Κατήγοροι

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλεύτρια ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, αναφέρθηκε στους δημόσιους κατήγορους, τόσο ως προς την ασφάλεια των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και προς την αμοιβή τους. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, ” Την ίδια στιγμή, ανώτεροι δικηγόροι της Δημοκρατίας, εν μια νυχτί είχαν λάβει μεγάλες αυξήσεις στη μισθοδοσία τους, κάπου 30-40 χιλιάδες κάτι για το οποίο είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου, και χωρίς να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, αφού δεν εκτίθενται δημόσια όπως οι κατήγοροι και πλείστοι εξ αυτών είναι πίσω από γραφεία “.

Παραθέτουμε αυτούσια την δήλωση της κυρίας Χαραλαμπίδου :

Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε σχέση με τους δημόσιους κατηγόρους. Τόσο ως προς την ασφάλεια των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και προς την αμοιβή τους.
Ποιος, αλήθεια, θα δεχόταν να αμείβεται με €2.500 το μήνα, μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας εμφανίσεων ενώπιον κακουργιοδικείου και να θέτει σε κίνδυνο την ζωή του αλλά και την ασφάλεια της οικογένειας του, να νοσηλεύεται για μέρες στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα, μετά από βομβιστική επίθεση, επειδή η δουλειά του ενόχλησε τον υπόκοσμο. Την ίδια στιγμή, ανώτεροι δικηγόροι της Δημοκρατίας, εν μια νυχτί είχαν λάβει μεγάλες αυξήσεις στη μισθοδοσία τους, κάπου 30-40 χιλιάδες κάτι για το οποίο είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου, και χωρίς να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, αφού δεν εκτίθενται δημόσια όπως οι κατήγοροι και πλείστοι εξ αυτών είναι πίσω από γραφεία.

Αφού λοιπόν δεν έβρισκαν ανταπόκριση στις εκκλήσεις τους για επίλυση των προβλημάτων τους, αναγκάστηκαν τελικά να απευθυνθούν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , σε μας και σε θεσμούς εκτός Κύπρου.

Οι 38 δημόσιοι κατήγοροι αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν καθημερινά ένα πολύ μεγάλο
αριθμό υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια, χειριζόμενοι σοβαρότατες υποθέσεις που
πλήττουν τα συμφέροντα του υποκόσμου και μελετούν τεράστιο όγκο υλικού στην
προσπάθεια τους να παρουσιάσουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια. Η τεράστια αυτή δουλειά που καλούνται να διεκπεραιώσουν και η ανασφάλεια που νιώθουν ένεκα των απειλών που αντιμετωπίζουν, αναπόφευκτα, μπορεί να θέτει σε κίνδυνο και την απονομή της δικαιοσύνης.

Πως μπορείς να ανταπεξέλθεις σωστά όταν είναι στοίβες οι φάκελοι, έχετε δει τις
φωτογραφίες που παρουσίασαν, οι υποθέσεις που πρέπει να μελετηθούν και δεν έχουν
στήριξη η βοήθεια από κανέναν.

Αντί λοιπόν, οι αρμόδιοι θεσμοί να ενσκήψουν εξαρχής στα προβλήματα τους και να κάνουν ότι είναι δυνατό για να τους παρέχουν τουλάχιστον ασφάλεια, κάλεσαν τους επηρεαζόμενους δημόσιους κατηγόρους στη Νομική Υπηρεσία σήμερα το πρωί πριν την πραγματοποίηση της συνεδρίας, κάτι που θεωρώ άκρως αντιδεοντολογικό και εγείρει ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Το πληροφορηθήκαμε λόγω της καθυστέρησης τους να έλθουν στην συνεδρίαση.

Ρωτήθηκε η αστυνομία για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει για την ασφάλεια τους. Θα δεχτώ, ότι δεν μπορεί να λεχθούν δημόσια, αλλά παραμένει το ερώτημα αν έχει αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων, από τη στιγμή που η πρώτη βομβιστική επίθεση έγινε το 2016 και ακολούθησαν πριν λίγους μήνες άλλες δυο. Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα προστασίας της αστυνομίας. Θα αναλάβουν άραγε την ευθύνη οι αρμόδιοι, αν ω μη γένοιτο πραγματοποιηθεί άλλη επίθεση εις βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης;

Και πως γίνεται οι ίδιες να μην έχουν ενημερωθεί για αυτά τα μέτρα ασφάλειας που τις
αφορούν άμεσα.

Θέλω να εκφράσω την λύπη μου, γιατί μετά που ακούστηκαν οι δραματικές εκκλήσεις των κατηγόρων για την ασφάλεια τους, και ήταν άκρως περιγραφικές σε σχέση με τις δυο
βομβιστικές επιθέσεις, το πρώτο σχόλιο του Γενικού Εισαγγελέα ήταν για να ασκήσει κριτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν σε σύγκρουση με τους δημόσιους κατηγόρους, αν και για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω διαπιστώσει προσωπικά να έχει δοθεί οποιαδήποτε διάσταση στον Τύπο, όπως επικαλέστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πέραν αυτού, επιχείρησε ο Γενικός Εισαγγελέας να θέσει άλλα ζητήματα στο τραπέζι, σε
σχέση με το ανέλεγκτο του θεσμού, τον διαχωρισμό των εξουσιών του και το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά ορθώς τον κάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής να παραμείνει στην ουσία του θέματος που συζητείτο. Εμείς φυσικά δεν έχουμε δυσκολία να τοποθετηθούμε και επί αυτών των ζητημάτων, στη βάση και των εκθέσεων των διεθνών οργανισμών.

Απευθύνω έκκληση προς όλους τους θεσμούς, να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του
προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι, οι οποίοι στέκονται στην πρώτη
γραμμή της απονομής της δικαιοσύνης και εκθέτουν την ζωή τους και των μελών της
οικογένειας τους σε κίνδυνο και να παρέμβουν για επίλυση του.