Ειρ. Χαραλαμπίδου : Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών

Η πάταξη της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνών επαφών που πραγματοποίησε η Βουλευτής και Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Της Αλεξίας Καφετζή

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλεύτρια ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μετά την συνεδρία της Επιτροπής ανάφερε τα ακόλουθα :

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας για την σημερινή του παρουσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών.

Όπως είπε μέχρι το καλοκαίρι θα κατατεθεί το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τον θεσμό του Συνήγορου του Ασθενούς, γεγονός θετικό αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Οι άνθρωποι έχουν την αξιοπρέπεια τους και ο καθένας έχει τις ευαισθησίες του σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από ένα γιατρό. Τον χρόνο που του αφιερώνει, τη σημασία που του δίνει. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει και περαιτέρω επιμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε σχέση με την προσέγγιση και μεταχείριση των ασθενών με τρόπο που να μην θίγεται η αξιοπρέπεια τους.

Μας έχει απασχολήσει το ζήτημα των λιστών αναμονής. Υποβάλλονται συνεχώς παράπονα από ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι αναγκάζονται για μήνες να αναμένουν για ένα ραντεβού. Είναι κάτι που πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης, ειδικά για περιπτώσεις ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η προοπτική διαχωρισμού από τους προσωπικούς γιατρούς σε επείγοντα περιστατικά με συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο διεκπεραίωσης είναι σημαντική αλλαγή.

Θέλω να αναφερθώ και στο θέμα της άρνησης των αναισθησιολόγων, μέσω επιστολής τους, να προβαίνουν στην παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια διαδικασίας άμβλωσης, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Το πρόβλημα είναι ότι, οι αναισθησιολόγοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν συμμετοχή σε ιατρική πράξη άμβλωσης, με βάση τη νομοθεσία, αλλά πρέπει ο ΟΚΥΠΥ να βρει λύση, ώστε να μην καταπατάται το δικαίωμα μιας γυναίκας, όπως διασφαλίζεται μέσα από την ίδια νομοθεσία, να προχωρήσει σε άμβλωση στη βάση των προνοιών του νόμου.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι αυτό της εισαγωγής, στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, της φαρμακευτική αγωγής, το λεγόμενο PrEP, το οποίο δίνεται προληπτικά σε άτομα υψηλού κινδύνου για προσβολή από τον HIV και μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Είχα αποστείλει σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς απάντηση. Έχουμε ενημερωθεί ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, θα αναμένουμε.

Ένα  άλλο πολύ σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, είναι η διαχείριση περιπτώσεων  γιατρών που έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο. Δεν είναι σωστή η θέση σύμφωνα με την οποία, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ανεξάρτητα από την καταδικαστική απόφαση, θα προχωρεί και ο ίδιος σε έρευνα προκειμένου να υποστεί τις προβλεπόμενες συνέπειες . Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου πρέπει να αρκεί για να επιφέρει την ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος γιατρού.