Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες (pics)

Την πορεία πραγματοποίησε η ΕΚΑ με σύνθημα «Αντίσταση και Αγώνας», στην οποία έλαβαν μέρος πάρα πολλοί αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Αιτία της διαμαρτυρίας αποτέλεσε η καλλιέργεια εκταρίων γης, στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, από έποικους αγρότες, υπό την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών.

ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι «είμαστε υπόχρεοι και είναι πατριωτικό μας καθήκον να διεκδικούμε τη γη μας και να την καλλιεργούμε» καλώντας τους αγρότες να πορευθούν προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, μια πράξη ειρηνική και γεμάτη συμβολισμούς για να «δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να ξανα-οργώσουμε την κατεχόμενή μας γη».

Η εκδήλωση τελείωσε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων του ’64 και του ’74.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, οι αγρότες διαμαρτύρονται, για «την προκλητική προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός», αναφέροντας ότι «όπως είναι γνωστό, την ευθύνη ελέγχου και εφαρμογή των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του διεθνούς δικαίου στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, την έχουν αποκλειστικά τα ΗΕ από το 1974 και δυστυχώς με την αφαίρεση των ναρκών και κατάργηση των ναρκοπεδίων, Τ/κ και έποικοι, με την παρότρυνση και προστασία του τούρκικου κατοχικού στρατού προχώρησαν και παράνομα καλλιεργούν χιλιάδες δεκάρια γεωργικής γης που ανήκουν σε Ε/κ».

Συνάμα, προσθέτει το ψήφισμα, «αρκετές διατρήσεις, που βρίσκονται στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, επίσης τις έχουν καταλάβει και τις εκμεταλλεύονται παράνομα».

Ο αγρότες αναφέρουν στο ψήφισμα πως αναμένουν από τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση και των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που αφορούν και τη λειτουργία της γραμμή κατάπαυσης του πυρός, όπως εφαρμόσουν αμέσως όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, που βασίζονται στο τεκμήριο της  ιδιοκτησίας.

Προσθέτουν ακόμα πως «στόχος των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι η άρση όλων των παρανομιών και παραβιάσεων από όπου και εάν προέρχονται».

«Εμείς επιδιώκουμε και προσδοκούμε στις περιοχές, που εκχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα στα Ηνωμένα Έθνη να ασκούν αποκλειστικά τον έλεγχο από το 1974, να λειτουργούν όλα στη βάση των νόμων και των κανονισμών, μακριά από τις όποιες παρανομίες», αναφέρει το ψήφισμα.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες ζητούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να τους διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα να καλλιεργούν ελεύθερα τις περιουσίες τους και κύριος στόχος τους, όπως αναφέρουν, «παραμένει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία να διασφαλίζει ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης θα οργώνει τη γη που τον γέννησε και όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να θρέφουν το λαό σε μια ενωμένη πατρίδα, με μια ενιαία οικονομία»