Το ΕΚ απειλεί την Τουρκία με σκληρά μέτρα

 

Προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση να μη λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, και κάλεσαν τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετήσει ενωτική και διαλλακτική στάση.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι απαιτείται η προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όσων ευθύνονται για τη χρήση βίας, η απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών που κρατούνται και η αποζημίωση των θυμάτων. Χαιρέτισαν τη μετριοπαθή αντίδραση του προέδρου Γκιουλ και τη συγγνώμη που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρίντς, ωστόσο αποδοκίμασαν την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ερντογάν να λάβουν μέτρα συμφιλίωσης, να ζητήσουν συγγνώμη και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις αντιδράσεις τμήματος του τουρκικού πληθυσμού.

Μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Οι διαδηλωτές αισθάνονται όλο και περισσότερο την έλλειψη εκπροσώπησης των μειονοτήτων, ενώ παρατηρείται μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια σε τμήματα του τουρκικού πληθυσμού όσον αφορά την ρύθμιση του τρόπου ζωής, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο. Τονίζεται δε ότι σε μια πλουραλιστική δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των πολιτών, και ότι η πλειοψηφία έχει την ευθύνη να φροντίζει για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αυτή καθαυτή η διοργάνωση ειρηνικών και νόμιμων διαμαρτυριών μαρτυρεί την ζωτικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζοντας στην Τουρκία τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για περαιτέρω βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών της, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης

Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία του ΕΚ για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, για ορισμένα περιστατικά λογοκρισίας και για την αυξανόμενη αυτολογοκρισία που παρατηρείται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας παρέμειναν σιωπηλά όσον αφορά τις διαδηλώσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις χρηστών του Twitter. Η ύπαρξη ανεξάρτητου Τύπου είναι ζωτικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, υποστήριξε το ΕΚ, επισημαίνοντας, στο πλαίσιο αυτό, τον ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η δικαιοσύνη στην προστασία και ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και εκφράζοντας την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων και για τις εν εξελίξει δίκες σε βάρος δημοσιογράφων.