ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦ΄ Ω ΕΤΑΧΘΗ – Προορισμένος να υπηρετεί την Κύπρο είναι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Εκαστος εφ’ ω ετάχθη, μας είπαν ο Ηρόδοτος, αλλά και ο Απόστολος Παύλος. Ο καθένας δηλαδή  είναι προορισμένος  για ένα  σκοπό. Στις μέρες μας όμως λίγοι υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο είναι προορισμένοι. 

Της Αλεξίας Καφετζή

Κάποιος όμως που ξεχώρισε για τον πολιτικό του βίο, την εργατικότητα, την ειλικρίνεια και τον δυναμισμό του ασφαλώς δεν μπορεί να παραμείνει αναξιοποίητος από την κοινωνία, στην οποία πρόσφερε και νέες ιδέες, και έντιμες λύσεις δυναμικά και αξιόπιστα.

Αναφερόμαστε στον τέως υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, που μετά από κάποιους μήνες…αγρανάπαυσης, σκέφτηκε, μελέτησε και αποφάσισε τα μελλοντικά του βήματα. Η απόφαση ήταν μια και είναι η ορθότερη για τον ίδιο αλλά και για την Κύπρο: Μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με όλα τα εφόδια

Κατέρχεται λοιπόν ως υποψήφιος στις βουλευτικές για την Ευρωπαϊκή Βουλή  με όλα τα εφόδια για να εκλεγεί και να μας αντιπροσωπεύει με αξιοπρέπεια και ήθος στην Βουλή της ΕΕ εκεί δηλαδή όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις  για το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό και το περιβάλλον,  μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων που απασχολούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκησε την πανδημία

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης διαθέτει ένα βαρύ βιογραφικό και μια επιτυχημένη πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών σε καιρούς δύσκολους κατά τους οποίους έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας γενικά και τον κυπριακό λαό ειδικότερα. Επρεπε να διαχειριστεί τα δημόσια ταμεία ώστε ο καταμερισμός των κρατικών  αποθεμάτων να είναι δίκαιος ορθός και ταυτόχρονα να μην επηρεάζει την οικονομία του τόπου η οποία εκινείτο τότε στο υπο το μηδέν.

Πάλεψε και τα κατάφερε να βγούμε από το χάος που προκάλεσε η πανδημία και να επανεκκινήσει την οικονομία το ταχύτερο δυνατόν. Τα κατάφερε αριστοτεχνικά με τρόπο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη να επιτύχει  να παραδώσει πλεονασματικό προυπολογισμό στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με ποσόν που ξεπερνούσε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Βαρύ το βιογραφικό του

Πώς ήταν δυνατό να μην τα καταφέρει  όμως όντας απόφοιτος με πτυχίο Bachelor honours στα «Οικονομικά, με σπουδές για την Ευρωπαϊκή Ένωση» στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ το 1998, ενώ το 1999 απέκτησε Μάστερ (MSc) στην «Πολιτική Οικονομία μετάβασης στην Ευρώπη» από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics).

Παρακολούθησε επίσης  σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων για οικονομικά, τραπεζικά και ευρωπαϊκά θέματα σε διάφορα πανεπιστήμια όπως τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και το Πανεπιστήμιο του Austin στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2000 εργάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλος της ομάδας εναρμόνισης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στην προενταξιακή πορεία  της Κύπρου στην Ε.Ε.

Την περίοδο 2000-2006 εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε εκπρόσωπος του τραπεζικού τομέα στην Εθνική Επιτροπή για την προετοιμασία υιοθέτησης του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία στις Βρυξέλλες.

Το 2006 μετά από πανευρωπαϊκές εξετάσεις εργοδοτήθηκε ως οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσα στους πρώτους Κύπριους μόνιμους υπάλληλους της. Στην Κομισιον εργάστηκε μέχρι το 2011, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας ως διαπραγματευτής για συμφωνίες απελευθέρωσης εμπορίου μεταξύ Ε.Ε και τρίτων χωρών καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για θέματα καταναλωτών και κρατικών ενισχύσεων.

Στην πολιτική ζωή της Κύπρου

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ένα παιδί της τουρκικής εισβολής αφου γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1974,  υπηρέτησε το Δημοκρατικό Συναγερμό από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑΚΙ) ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν δραστήριο στέλεχος της Πρωτοπορίας και ΕΦΕΚ ΗΒ.

Ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ και εκπροσώπησε το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το Νοέμβριο του 2011, μετά από άδεια άνευ απολαβών από την Κομισιον, διορίστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ως Διευθυντής του Γραφείου του, λαμβάνοντας ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία του προεκλογικού προγράμματος και στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Την 1η Μαρτίου του 2013, με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας διορίστηκε υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Από την αρχή ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προγράμματος στήριξης με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και συντονιστικό ρόλο εντός της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του Προγράμματος. Προώθησε και υλοποίησε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της «Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης» της Προεδρίας, η οποία πέραν της αρμοδιότητας του συντονιστικού ρόλου για την διεκπεραίωση και υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, περιλάμβανε και την αρμοδιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων και έργων, σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις που προωθήθηκαν αφορούσαν, τη δημιουργία υφυπουργείων, την ετοιμασία 6 νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας,  την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (επέκταση ΑΡΙΑΔΝΗΣ ως κεντρικού σημείου εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, καταγραφή για πρώτη φορά, 600 συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη δημόσια υπηρεσία), τον καταρτισμό σχεδίου δράσης για την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση -που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τον καταρτισμό Δήλωσης Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, την εισαγωγή Σχεδίου Start-Up visa,  την προώθηση νομοσχεδίου για το πλαίσιο που διέπει τις κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και την ετοιμασία για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τουρισμό.

Στο τιμόνι του υπ. Εσωτερικών

Το  Μάιο του 2017 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Υπουργός Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Υπουργείο Εσωτερικών κατάθεσε στη Βουλή νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενοποίηση της Οικοδομικής και Πολεοδομικής άδειας καθώς και απλοποίηση διαδικασιών για διευκόλυνση των επενδύσεων. Επί Υπουργίας του, μεταξύ άλλων, απλοποιήθηκαν επίσης οι διαδικασίες για παροχή στεγαστικών δανείων σε προσφυγικές οικογένειες, διευρύνοντας παραλληλα τα εισοδηματικά κριτήρια και αυξάνοντας τον προϋπολογισμό. Παράλληλα εισήχθηκαν κριτήρια διαφάνειας και ελέγχου για τη διάθεση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Στο υπουργείο Οικονομικών

Το Δεκέμβριο του 2019 διορίστηκε ως Υπουργός Οικονομικών όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2023 με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίση της πανδημίας. Παρά την οικονομική κρίση κατά την διάρκεια της θητείας του, η Κύπρος το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατάφερε να έχει τον πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης και το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του Δημόσιου Χρέους στην Ευρώπη, και μείωση της ανεργίας. Οι πιο πάνω επιδόσεις συνέτειναν σε σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων για την οικονομία από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Πρόσθετα, μεταξύ άλλων, κατάθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση τον Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων με το «Ενόικιο αντί δόσης» και κατάρτισε και έθεσε σε εφαρμογή τη Στρατηγική Προσέλκυσης Επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Επί Υπουργίας του επίσης, καταρτίστηκε, η  Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Όραμα 2035», η οποία περιλαμβάνει 240 οριζόντιες δράσεις καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Και τα δύο εγκρίθηκαν και έλαβαν τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

*Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία  και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού την περίοδο 1993-1995.