Εκδήλωση για τους “δημοσιογράφους της Δημοκρατίας” Α.Χικμέτ – Α.Γκιουρκάν

{loadposition ba_textlink}

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουχαφέρ Γκιουρκάν, που δολοφονήθηκαν για τη δράση τους το 1962, υπερασπιζόμενοι την κυπριακή Ανεξαρτησία, τιμήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Κίνηση για την Ομοσπονδιακή Κύπρο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για τους δύο Τ/κ δημοσιογράφους, ιδρυτές της εφημερίδας Cumhuriyet (Δημοκρατία), με τίτλο «Οι δημοσιογράφοι της Δημοκρατίας».

Οι ομιλητές στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στη δράση και τις ιδέες των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων, παρατήρησαν ότι η μνήμη τους δεν έχει τιμηθεί από την πολιτεία, ενώ υπήρξαν και εκκλήσεις για να δοθεί το όνομά τους σε έναν δρόμο στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κιζίλγιουρεκ, στην εισαγωγική του παρέμβαση, κάλεσε τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί να δώσουν από κοινού το όνομα των δύο δημοσιογράφων σε μια οδό της πόλης, λέγοντας πως «θέλουμε να περπατήσουμε σε ένα δρόμο που θα ονομάζεται Γκιουρκάν – Χικμέτ».

Αναφέρθηκε στις ιδέες που ανέπτυξαν οι δύο δημοσιογράφοι μέσω της εφημερίδας «Δημοκρατία», λέγοντας ότι δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές που συζητάμε σήμερα, για την ανάγκη μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας και την ανάγκη να γίνει η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνείδηση του πολίτη.

Συμπλήρωσε ότι αυτά εκφράστηκαν σε μια εποχή που κανένας διανοούμενος, πολιτικό κόμμα ή πολίτης δεν διακινδύνευε να εγκαταλείψει την έννοια της Ένωσης ή Διχοτόμησης, υπέρ της εμπέδωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στους φίλους και συνεργάτες των δύο δημοσιογράφων, ο κ. Κιζίλγιουρεκ μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τότε Πρέσβη της Τουρκίας στην Κύπρο Εμίν Ντιρβανά, ο οποίος, όπως είπε, ενθάρρυνε τον αγώνα τους, ενώ τους υποστήριξε στις διαμάχες τους με τον Ραούφ Ντενκτάς και την ΤΜΤ.

Ως προς τη δολοφονία τους, τη νύχτα πριν ξημερώσει η 24η Απριλίου 1962, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι «η τ/κ κοινότητα δολοφονήθηκε μαζί με τους δημοσιογράφους» και η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε οριστικά τους υπερασπιστές της.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης προσυπόγραψε την πρόταση του κ. Κιζίλγιουρεκ για την ονοματοδοσία, απευθύνοντας έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο της Λευκωσίας «να δώσουν το όνομα των δυο πατριωτών, όχι σε ένα δρόμο, άλλα σε μια λεωφόρο».

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς, όπως είπε, στην ηγεσία των δυο κοινοτήτων βρίσκονται οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, «ηγέτες που αντιλαμβάνονται το βάρος της ιστορικής τους ευθύνης».

Είπε ακόμη ότι υπάρχει ελπίδα για την ειρήνη στην Κύπρο, «φτάνει η δεξιά να περιορίσει τον εθνικισμό, η αριστερά τον αντιδυτικισμό και το κέντρο να περιορίσει τον απορριπτισμό».

Θεμέλιο και πυρήνας της δημοκρατίας είναι η ανοχή και η ελευθερία του λόγου και κανένας δεν πρέπει να διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις, πόσο μάλλον να δολοφονείται, είπε.

Συμπλήρωσε ότι τους δύο δημοσιογράφους, οι φανατικοί της τ/κ πλευράς τους εξολόθρευσαν ως προδότες ενώ η ε/κ πλευρά δεν τους δέχτηκε ποτέ επίσημα ως γνήσιους πατριώτες που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξέφρασε τέλος αισιοδοξία διότι η κοινωνία αλλάζει και, όπως είπε, οι πολίτες βρίσκονται πιο μπροστά από τους πολιτικούς.

Ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, ευχήθηκε από την πλευρά του στην παρούσα φάση του Κυπριακού να επιδειχθεί θέληση και αποφασιστικότητα, «να μην αφήσουμε άλλους να καθορίσουν το μέλλον μας» και να γίνει διαπραγμάτευση στη βάση αρχών, ώστε να φτάσουμε σύντομα σε συμφωνία για την επανένωση του τόπου.

Μιλώντας για τους δύο δολοφονηθέντες δημοσιογράφους, παρατήρησε ότι ο βίος και πολιτεία τους, όπως και Τ/κ άλλων πατριωτών, δεν διδάσκεται ούτε στα ε/κ ούτε στα τ/κ σχόλια.

Μίλησε για το όραμα των Χικμέτ και Γκιουρκάν για την κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ, τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο, η οποία θα προέκυπτε μέσα από την προσπάθεια όλων των πολιτών. Η αισιοδοξία τους δεν δικαιώθηκε, άλλα επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες τους, είπε.

«Οι δυο εθνικισμοί συμφωνούν σε τι διαφωνούν, διαφωνούν με το δικοινοτικό κράτος και την ομοσπονδία, επιμένοντας σε ελληνική και τουρκική Κύπρο» είπε ο κ. Στεφάνου, για να προσθέσει ότι «οι εθνικιστές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο».

Είπε τέλος ότι η εθνική πολιτική πρέπει να ταυτιστεί με τις ανάγκες της εποχής, και ζήτησε από την ε/κ κοινότητα να τιμήσει τις συμφωνίες που συνομολόγησε με την τ/κ κοινότητα για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνικό δικοινοτικό κράτος, στα πλαίσια του οποίου Ε/κ και Τ/κ θα ζητήσουν μαζί.

«Αυτή τη φορά ελπίζουμε να φτάσουμε στην Ιθάκη που ζητάμε για 41 χρόνια» κατέληξε.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για οποιονδήποτε να τιμά ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της κυπριακής ανεξαρτησίας και υπέρ μιας μεγάλης ιδέας, η οποία ορφάνεψε πάρα πολύ νωρίς.

Είπε ότι δεν αρκούν αγάλματα ή ωδές, αλλά το πιο σημαντικό είναι η κοινωνία και οι πολίτες της Κύπρου να γνωρίζουν τη θυσία των δύο αντρών, που αγωνιζόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δολοφονήθηκαν άνανδρα.

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει με την παρούσα εκδήλωση η αρχή και «η κυπριακή Πολιτεία να πει μια λέξη γι` αυτούς τους ανθρώπους», ενώ ευχήθηκε την πίστη των δύο δημοσιογράφων υπέρ της κυπριακής ανεξαρτησίας «να τη δουν τα παιδιά μας να υλοποιείται μέσα από μια λύση, η οποία θα δώσει ελπίδα στο μέλλον αυτής της κοινωνίας».

Ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πολίτης» Γιώργος Κασκάνης είπε ότι η Κύπρος θα έχει μέλλον, όταν θα αρχίσει να αναδεικνύει ως ήρωές της, εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρηνική συνύπαρξη του συνόλου του λαού.

Αναφερόμενος στην ελευθερία του Τύπου στην Κύπρο, έκανε παράλληλα αυτοκριτική, λέγοντας ότι «οι δημοσιογράφοι δεν καταφέραμε να αρθρώσουμε δικό μας λόγο» και «αναπαράγουμε τον αδιέξοδο λόγο της πολιτικής».

Μίλησε επίσης για «βαριές ευθύνες» της δημοσιογραφίας, η οποία, ενισχύοντας ενίοτε τα πολιτικά παίγνια, καταντά εχθρός της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας.

Ως προς τη θυσία των Χικμέτ και Γκιουρκάν, είπε ότι τιμούμε τους δυο δημοσιογράφους της Δημοκρατίας, οι οποίοι διεκδίκησαν το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Μιλώντας εξάλλου για το Κυπριακό, είπε «ας μην περιμένουμε τους πολιτικούς, είναι η στιγμή της κοινωνίας». Ας πολεμήσουμε και οι πολιτικοί θα έρθουν μετά, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι «είναι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεμέλιο της δημοκρατίας», ενώ μίλησε παράλληλα και για τις προσπάθειες του ΕΚ να προωθήσει την ανάγκη σεβασμού της στα κράτη μέλη αλλά και σε τρίτες χώρες.

Μιλώντας τέλος για τους δύο δημοσιογράφους Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, που όπως είπε έχασαν τη ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας του Τύπου, είπε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει για να τιμηθεί η μνήμη τους και να αναγνωριστεί η θυσία τους.

Πηγή: KYΠΕ