Εκδήλωση για τα δυο χρόνια δράσεων του Cyprus Environment Foundation

Δελτίο Τύπου 

Την επέτειο δύο χρόνων δράσεων γιόρτασε το Cyprus Environment Foundation (CEF), σε εκδήλωση στο CYENS Centre of Excellence στην καρδιά της Λευκωσίας, στην παρουσία προσωπικοτήτων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την έρευνα και περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Τη βραδιά χαιρέτησε η Α’ Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου, εκ μέρους της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το αντίκτυπο του έργου των 2 χρόνων του CEF, που στόχο έχει την προστασία και ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση φιλοξένησε πέντε από τους συνεργάτες του Ιδρύματος, που συντονίζουν σημαντικά τοπικά έργα τα οποία προστατεύουν την τοπική βιοποικιλότητα, διασφαλίζουν την αειφόρα διαχείριση των αποβλήτων και ενισχύουν την αναγεννητική χρήση γης. Οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και ερευνητικών οργανισμών μοιράστηκαν τις ιστορίες επιτυχίας τους αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις που συναντούν καθημερινά στο έργο τους.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του CEF Σοφία Μάτση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά των συνεργατών του ιδρύματος, των περιβαλλοντικών αυτών ηρώων, που «προστατεύουν καθημερινά τα είδη που αγαπούν και προσφέρουν περιβαλλοντική εκπαίδευση στα παιδιά μας μειώνοντας την πλαστική ρύπανση του νησιού μας.»

Περαιτέρω, μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Οργανισμού μίλησαν για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές κρίσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως και για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που στηρίζει ο CEF, για την αντιμετώπισή τους.

Ο Δρ Δημήτρης Σαρρής, Διευθυντής του KES Research Center, ανέφερε πως για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές προκλήσεις ερημοποίησης των εδαφών της Κύπρου και της αυξανόμενης κρίσης νερού, χρειάζεται να στραφούμε στις αρχές οικολογίας: να εστιαστούμε σε ένα ζωντανό δίκτυο εδάφους (soil food web), να εγκαταστήσουμε μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες, να διαταράσσουμε το έδαφος μας όσο πιο λίγο γίνεται και να υιοθετήσουμε γενικότερα πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας.

Τη σημασία που έχει η οριοθέτηση και ενεργή διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) κάλυψε η Δρ Maïa Fourt, επίσης μέλος της επιστημονικής επιτροπής του CEF. Όταν υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιοχών στις θάλασσές μας, τότε δεν αυξάνονται μόνο οι δείκτες βιοποικιλότητας αλλά βελτιώνεται και το εισόδημα των ψαράδων, που εξαρτώνται από την  ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο έχει ήδη παρατηρηθεί επιτυχώς με δύο τέτοιες περιπτώσεις, το Port-Cros στην Γαλλία, μια από τις παλαιότερες ΘΠΠ και τον κόλπο Gogova στην Τουρκία.

Ο CEF αποτελεί μέρος του Conservation Collective (CC), ενός διεθνούς δικτύου από 20 τοπικές οργανώσεις που διοχετεύουν πόρους υπό τη μορφή χορηγιών, σε τοπικούς οργανισμούς και πρωτοβουλίες στηρίζοντας έργα υψηλής σημασίας και αντικτύπου.

Η Jade Brudenell, Εκτελεστική Διευθύντρια του CC μοιράστηκε με το κοινό πετυχημένα παραδείγματα συνεργασιών ανάμεσα σε τοπικά ιδρύματα του CC, ιδιώτες και εταιρείες και πως αυτές οι συνέργειες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Από συνεργασίες με τοπικά ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι συναυλίες με μουσικούς παγκόσμιας εμβέλειας, όλα αποτελούν τρόπους με τους οποίους το δίκτυο συλλέγει και διοχετεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο σε τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Στα δυο πρώτα χρόνια ζωής του, ο CEF συνεργάστηκε με περισσότερες από 15 τοπικές ομάδες και οργανισμούς διοχετεύοντας πέραν των €180,000 υπό τη μορφή χορηγιών και στηρίζοντας 22 διαφορετικά έργα. Ανάμεσα σε άλλα, ο Οργανισμός έχει υποστηρίξει τη διατήρηση 7 απειλούμενων ειδών της Κύπρου, την εκπαίδευση πέραν των 1300 παιδιών μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα και τη μείωση πλαστικών μιας χρήσης μέσα από δραστηριότητες επιμόρφωσης και πρωτοβουλίες παροχής εναλλακτικών λύσεων.

Την ικανοποίησή της για τις δράσεις του CEF, που στηρίζουν την εκπαίδευση πολιτών κάθε ηλικίας, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λέγοντας: «Η διασφάλιση της διατήρησης ή και αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και συμμετοχής της κοινωνίας, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων των έργων, στρατηγικών και πολιτικών συναφών με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.»

Αξίζει να σημειωθεί πως το μενού της βραδιάς ήταν βασισμένο σε εποχικά, τοπικά και βιολογικά συστατικά και η χρήση πλαστικού αποφεύχθηκε εντελώς.

Για να γιορτάσει τα δυο πρώτα του χρόνια, ο CEF σε συνεργασία με τον ανερχόμενο Κύπριο φωτογράφο Silvio Augusto Rusmigo, εγκαινίασε μια φιλανθρωπική έκθεση όπου κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του Οκτώβρη (4-17/10), 30% του κέρδους των πωλήσεων θα στηρίζει περιβαλλοντικά έργα του Οργανισμού. Οι δέκα εντυπωσιακές προς πώληση φωτογραφίες φιλοξενούνται στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του φωτογράφου, ‘Aspelia Naturalis’ και απεικονίζουν τη μοναδική ομορφιά των φυσικών τοπίων της Κύπρου – από τις θάλασσες μέχρι τις βουνοκορφές της.

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση στη σελίδα του Οργανισμού.