Εκδήλωση παρουσίασης τριών νέων βιβλίων του Ελευθέριου Πλουτάρχου

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στη Λευκωσία, εκδήλωση παρουσίασης τριών νέων βιβλίων του εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Ελευθέριου Πλουτάρχου (Γραμματέα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Πολιτιστικού Εκπροσώπου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Κύπρο). Η εκδήλωση στηρίχθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) και τον Κύκλο Φιλαναγνωσίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου. Παρουσιάστηκαν τα βιβλία: «Ελλήνων Μύθοι», Εκδόσεις Αρχύτας—ΣΠΕΚ (2022), «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση», Εκδόσεις Αρχύτας —ΣΠΕΚ (2022) και «Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού», Ηλεκτρονικές Εκδόσεις ΣΠΕΚ (2022).

Μετά το καλωσόρισμα ο συγγραφέας απάγγειλε ποίημά του εις μνήμη των αδικοχαμένων του ατυχήματος στα Τέμπη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια απηύθυναν  χαιρετισμούς η κα Δέσπω Μασούρεκκου (πρώην βιβλιοθηκονόμος), εκ μέρους του Κύκλου Φιλαναγνωσίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της ΕΛΚ και η κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του ΣΠΕΚ. Για την ποιητική συλλογή για παιδιά και εφήβους «Ελλήνων Μύθοι» μίλησε ο Δρ Κώστας Κατσώνης (φιλόλογος, λογοτέχνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου), για τη συλλογή διηγημάτων «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση» η κα Εύη Ζορπίδου (φιλόλογος, λογοτέχνης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΚ) και τέλος για το βραβευμένο παραμύθι σε μορφή audiobook-video book «Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού» η Δρ Μαρίνα Μιχαηλίδου (εκπαιδευτικός, σχολική σύμβουλος). Η Έλλη Πλουτάρχου (τελειόφοιτος μαθήτρια λυκείου) απάγγειλε ποιήματα και η Ιωάννα Πλουτάρχου (ποιήτρια) διάβασε αποσπάσματα από διηγήματα. Ο συγγραφέας στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τους φορείς και τα πρόσωπα που συμμετείχαν και απάγγειλε ποίημά του στην κυπριακή διάλεκτο, αφιερωμένο στις μνήμες των προσφύγων της Κύπρου από την τουρκική εισβολή του 1974. Το σύντομο μουσικό μέρος της εκδήλωσης που περιλάμβανε τραγούδια επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η Στέλλα Στυλιανού και η Γιώτα Σερδάρη (εκπαιδευτικοί, μουσικοί). Το τελευταίο τραγούδι προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση. Είχε τίτλο «Μέρη μας που μας λείπετε». Ένα τραγούδι που θα κυκλοφορήσει σύντομα δισκογραφικά με τη στήριξη του ΣΠΕΚ, σε στίχους του Ελευθέριου Πλουτάρχου, σύνθεση της Γιώτας Σερδάρη και ερμηνεία Στέλλας Στυλιανού.

Η εκδήλωση πέρα από πολιτιστικό/καλλιτεχνικό χαρακτήρα είχε και φιλανθρωπικό. Με πρωτοβουλία του συγγραφέα τα μισά χρήματα από τις πωλήσεις αντιτύπων από τα συνολικά πέντε έντυπα βιβλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διατέθηκαν προς ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ένα Όνειρο, Μια ευχή» για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κος Γιώργος Πενηνταέξ, πρόεδρος του συνδέσμου, ο οποίος μίλησε στους παρευρισκόμενους για την αποστολή του συνδέσμου και το πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική στήριξη αυτών των παιδιών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της  Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου