Εκδήλωση στη Χάγη για την Προεδρία


Διαβάστε επίσης, “Διοικητής ΚΤ: Πακέτο στήριξης-Από τα μεγαλύτερα που δόθηκαν στον κόσμο” και “Σε επ` αόριστον απεργία προχωρούν στη Cyta”.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η παράσταση δόθηκε από την Κύπρια χορεύτρια/χορογράφο σύγχρονου χορού Λία Χαράκη, στο θέατρο Korzo της Χάγης. Την παράσταση παρακολούθησαν περί τα 120 άτομα, μεταξύ των οποίων Πρέσβεις και άλλοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών στη Χάγη καθώς και Ολλανδοί αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η Κύπρια καλλιτέχνης παρουσίασε το σόλο έργο της “Tune In”, που είναι το δεύτερο μιας τριλογίας έργων που εξερευνά πώς η επανάληψη μπορεί να προκαλέσει κιναισθητική αντίδραση (“Again” – 2011 και “ΙntuNition” – 2012). 

 

Περιήγηση στο Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού στο πλαίσιο της Προεδρίας 

 

Περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (ΑUB) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Λίβανο για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περιήγηση/ξενάγηση είχε θέμα “Lebanon and Europe through the Ages” (Λίβανος και Ευρώπη διά μέσου των αιώνων).  

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την εκδήλωση άνοιξε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Βηρυτό Όμηρος Μαυρομμάτης, παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Peter Dorman, της Διευθύντριας του Μουσείου Leila Badr, Λιβανέζων αξιωματούχων, Πρέσβεων, διακεκριμένων προσκεκλημένων, μελών της κυπριακής/ελλαδικής ομογένειας και φίλων της Κύπρου. 

Κατά το χαιρετισμό του ο Πρέσβης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου και στις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το Μουσείο ιδρύθηκε το 1868 από δωρεά του τότε Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στην Κύπρο Luigi Palma di Cesnola (The Cesnola Collection). 

Σημειώνεται ότι η συλλογή Cesnola αποτελείται από περίπου 187 εκθέματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο και εκτίθεται στην είσοδο του Μουσείου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.  

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σπουδαιότητας της κυπριακής αρχαιολογίας και της σημαντικής συμβολής της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή ΚΥΠΕ