Εκπαιδευτικοί: Τέλος η αγορά υπηρεσιών, Σύμβαση σε 12 προγράμματα

Σε ποιους εκπαιδευτικούς θα δοθούν συμβάσεις μισθωτών

Μετά από πρόταση του υπουργού Παιδείας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγήθηκαν μελέτες, αλλά και διαβουλεύσεις, η απόφαση πάρθηκε! Τέλος στην αγορά υπηρεσιών για εκπαιδευτικούς από τη νέα σχολική χρονιά. Ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο προκαλούσε … πονοκέφαλο στους αρμόδιους, αφού οι εκπαιδευτικοί είχαν προχωρήσει και σε διαμαρτυρίες.

Η πρακτική της αγοράς υπηρεσιών εφαρμόζεται σε 14 προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, εκ των οποίων στα 12 θα δοθούν συμβάσεις μισθωτών (σε μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό).

Τι και πώς θα αλλάξει

Με την αγορά υπηρεσιών, οι εκπαιδευτικοί εργάζονταν ως αυτοεργοδοτούμενοι και καλούνταν να καταβάλουν από μόνοι τους τις εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις, ενώ δεν επωφελούνταν από άλλα ωφελήματα όπως είναι το ανεργιακό και το ταμείο αδειών. 

Και αυτό είναι το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα στα υποστηρικτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. 

Αρμόδια πηγή, εξήγησε στην OffsiteNews πως σε ορισμένα προγράμματα θα δοθούν συμβάσεις, όπως αυτές που δίνονται στο έκτακτο προσωπικό των σχολείων που προσλαμβάνονται για στελέχωση. Δηλαδή συμβάσεις από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. «Όπου είναι εφικτό να εργοδοτηθούν άτομα με πλήρη απασχόληση σε πρωινό χρόνο, θα το κάνουμε με τις συμβάσεις της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας».

Θα καταρτιστούν και ειδικοί κατάλογοι

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, όπου δεν είναι εφικτό να δοθούν συμβάσεις μέσω της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, λόγω της φύσης κάποιου προγράμματος, θα καταρτιστούν κατάλογοι για να δοθούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έτσι οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα δικαιούνται ανεργιακό αλλά και ταμείο αδειών και δεν θα καταβάλλουν οι ίδιοι τις εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις. 

«Οι συμβάσεις αυτές θα αφορούν τα προγράμματα που οι ώρες δεν συμπληρώνονταιή οι ανάγκες είναι πολύ δυναμικές και απρόβλεπτες -μπορεί να είναι 15 ή και 5 ώρες την εβδομάδα-. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν μονιμοποιούνται, ωστόσο μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου εάν συμπληρώσουν τους 30 μήνες. Θα γίνουν αορίστου, αλλά θα γίνουν στο πρόγραμμα και για τις ώρες που είναι η σύμβαση που θα τους δοθεί».

Για παράδειγμα εάν ένας εκπαιδευτικός πάρει σύμβαση για να διδάσκει στο ολοήμερο σχολείο, 15 ώρες την εβδομάδα και το ΥΠΑΝ του δώσει διαδοχικές συμβάσεις, ενδεχομένως να γίνει αορίστου χρόνου, αλλά μόνο στο πρόγραμμα αυτό. 

Τα προγράμματα που θα επηρεαστούν

Τα 12 προγράμματα στα οποία τερματίζεται η αγορά υπηρεσιών είναι:

  • ΔΡΑ.Σ.Ε.+
  • Επιμορφωτικά Κέντρα 
  • Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο Δημοτικής Εκπαίδευση
  • Θερινά Σχολεία 
  • Προγράμματα Τεχνικής Εκπαίδευσης (κομμωτική, αισθητική)
  • Προγράμματα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 
  • ΜΙΕΕΚ
  • Σύστημα Μαθητείας – Τεχνική Σχολή 
  • Μουσικά Σχολεία 
  • Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης

Τέλος σημειώνεται πως εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην κατ’οίκον εκπαίδευση και την ομάδα άμεσης παρέμβασηςδεν αναμένεται να τους δοθούν συμβάσεις μισθωτών. Το καθεστώς εργασίας τους θα παραμείνει ως έχει.

πηγή: Offsite