Εκπλήξεις και ανατροπές στο σκηνικό – Αποσύρεται ο Αβέρωφ και στηρίζει Σιζόπουλο;

Οι παρασκηνιακές διεργασίες που δυνατόν να ανατρέψουν πλήρως το σκηνικό θα συνεχιστούν μέχρι και τη δωδεκάτη.

Καθοριστική για την τροπή που θα πάρει η σημερινή μέρα είναι η πρωινή συνάντηση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Δημήτρη Συλλούρη. Ο κ. Συλλούρης έχει προσκληθεί να παρακαθίσει στις δώδεκα το μεσημέρι και στη συνάντηση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Το μεσημέρι θα συνέλθει εκ νέου και το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για τη λήψη τελικής απόφασης.

Χθες βράδυ κλείδωσαν 15 ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας Σιζόπουλου. Ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ επικύρωσε την υποψηφιότητα του προέδρου του Κινήματος για την προεδρία της Βουλής, ενώ η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών με 21 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή αποφάσισε στήριξη της υποψηφιότητας του Μαρίνου Σιζόπουλου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, βάζοντας οριστικά τέλος στα όποια ελπίδα από πλευράς ΑΚΕΛ για στήριξη Λιλλήκα.

Ο ΔΗ.ΣΥ. αποφάσισε σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Τρίτη υποστήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Τελική απόφαση θα ληφθεί το μεσημέρι από το σώμα που θα συνέλθει εκ νέου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να προτιμούν εκλογή Συλλούρη, αντί Σιζόπουλου, παρά την προσπάθεια του προέδρου της ΕΔΕΚ να μεταφέρει το μήνυμα ότι θα λειτουργεί συναινετικά ως πρόεδρος της Βουλής.

Εντούτοις, δεν αποκλείεται σε μια κίνηση αιφνιδιασμού ο Αβέρωφ Νεοφύτου να στηρίξει Μαρίνο Σιζόπουλο. Μια τέτοια «έξυπνη» κίνηση τακτικής από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος θα πετύχει σημαντικούς στόχους, με φόντο πάντα τις προεδρικές του 2018.

Στηρίζοντας λοιπόν Σιζόπουλο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου :

1. Αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι συνενωτικός και ευέλικτος.
2. Αφαιρεί από τον Νικόλα Παπαδόπουλο το «πριγκιπικό» δικαίωμα να διεκδικεί μόνος του την εκλογή Σιζόπουλου, «τραβώντας» μαζί του όλους τους κεντρώους ψηφοφόρους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
3. Σπάζει την πιθανότητα να ξεκινήσει ο Λιλλήκας να ερωτοτροπεί με το ΑΚΕΛ με φόντο τις προεδρικές του 2018.
4. Αποφεύγει τον «εξαναγκασμό» να ψηφίσει Συλλούρη, κάτι που θα σήμαινε δύναμη στο Κίνημα Αλληλεγγύη και στην Ελένη Θεοχάρους, για την οποία εξέφρασε στο πρόσφατο παρελθόν τα «εχθρικά» του συναισθήματα. Να σημειωθεί επίσης ότι, σε περίπτωση απόφασης στήριξης Συλλούρη από τον ΔΗ.ΣΥ. θα υπάρξουν έντονες φωνές αντίδρασης από τη βάση του κόμματος.

Και μετά βέβαια ξυπνήσαμε αφού κάτι τέτοιο μόνο στον ύπνο μας θα το βλέπαμε να γίνεται σήμερα…

Άιντε να δούμε τι θα γίνει πραγματικά απόψε.

Αν μη τι άλλο, θα περάσουμε ακόμα μια νύχτα Φωσκολική…

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε χθες συνάντηση στην Πινδάρου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Σιζόπουλος ήθελε να στείλει το μήνυμα στη διάρκεια της επίσκεψης στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα λειτουργήσει συναινετικά ως πρόεδρος της Βουλής και ότι δεν έχει λόγο να ανησυχούν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ με πιθανή εκλογή του. Το επιθυμητό σενάριο για την ΕΔΕΚ θα είναι να επιμένει μέχρι τέλους ο Αβέρωφ Νεοφύτου στη δική του υποψηφιότητα, αφού έτσι θεωρεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες συσπείρωσης των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου γύρω από την υποψηφιότητα του προέδρου της.