Εκποιήσεις: Εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Νέα εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα σε όλα τα επίπεδα μετά το «ok» που πήρε ο Υπουργός Οικονομικών από την Τρόικα για μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις για την ερχόμενη Παρασκευή. Παράλληλα ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών που έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα είχε καταστήσει αδύνατη την ψηφοφορία καθώς το χρονοδιάγραμμα ήταν ελάχιστο και η μελέτη που απαιτείται πολύ μεγάλη.

Πάντως και η τρόικα δείχνει ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα να αποφασίσει την έκθεση συμμόρφωσης που θα έπρεπε να κυκλοφορήσει την Τρίτη και έδωσε το πράσινο φως να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή ώστε να συμβαδίζει με την τελική απόφαση που θα πάρει η Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «24» αν και έχουν γίνει κάποια βήματα προς τα εμπρός ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, η απόσταση που μας χωρίζει μέχρι την τελική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη. Το μεγάλο άλλωστε ζήτημα είναι κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου όπως π.χ. «την απόλυτη ευθύνη θα την έχει ο δανειστής» όπου αποτελεί και το κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν αλλαγή.

Το «μασάζ» Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέποντας να χάνεται οριστικά το παιχνίδι με την ψήφιση του νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ κινήθηκε άμεσα και κάλεσε σε απευθείας συνάντηση τους ηγέτες των δύο κομμάτων σε μια προσπάθεια να χτίσει μια νέα πορεία λύσης του αδιεξόδου. Κάποιες θετικές τάσεις άρχισαν να διαφαίνονται και μετά και τη συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών έδειξαν ότι τα πολιτικά κόμματα μεταξύ τους αρχίζουν και χαράζουν έναν τελικό κοινό χάρτη τροπολογιών που είτε συμφωνούν όλα είτε υπάρχει σχετική πλειοψηφία. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, συμφώνησε με τροπολογίες που προτείνει το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα.

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, η βουλή θα μπορεί να βρει τους τρόπους για να δώσει το εργαλείο στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εκποιήσεις εκεί που πρέπει και παράλληλα να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες. Δεν απέκλεισε κάποια πρόνοια από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας να περιληφθεί στο νομοσχέδιο.

Δεν εμπιστεύονται τους τραπεζίτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύφος των τροπολογιών που καταθέτουν τα κόμματα αποδεικνύουν ότι πια δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη με τους τραπεζίτες. Η εικόνα που έδειξαν στην Βουλή σε σχέση με τα όσα δήλωσαν μετά την συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις και πως η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη.

Τόσο για το θέμα των υπερχρεώσεων για τους τόκους υπερημερίας όσο και την αύξηση των επιτοκίων, απέρριψαν όλες τις προτάσεις των κομμάτων Την ίδια ώρα η θέση για νομική αρωγή προς στους δανειολήπτες ώστε να κατοχυρώνονται οι αγοραστές ακινήτων όταν ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης γης χρωστά στην τράπεζα, που παρουσίασε το ΑΚΕΛ φαίνεται πως έχει την σύμφωνο γνώμη όλων.

Η μάχη με τους δανειστές και οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει είναι αν θα δεχθεί η Τρόικα τροπολογίες που μεταβάλλουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά στην σύσκεψη των αρχηγών τονίζοντας ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να προβεί σε τροπολογίες, οι οποίες όμως να μην αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την Τρόικα.

Ο υπουργός οικονομικών παρουσιάζοντας τις αλλαγές του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, σημείωσε ότι αφορούν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες όταν η τράπεζα θελήσει να αγοράσει ακίνητο υπό εκποίηση, αφού περάσουν 12 μήνες, θα προχωρήσει στην αγορά του βάση του 100% τις εκτιμημένης αξίας του.

Οι άλλες αλλαγές αφορούν στις πρόνοιες του νόμου που θα ισχύουν για νέα και παλαιά δάνεια με τη διευκρίνιση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ισχύουν και γι’ αυτά τα ίδια χρονοδιαγράμματα και οι σχετικές διασφαλίσεις. Τα παλαιά δάνεια, είπε, δεν εξαιρούνται, αλλά από την άλλη μηδενίζεται ο χρόνος των καθυστερήσεων με αποτέλεσμα να έχουν την ίδια μεταχείριση όλα τα δάνεια.

 

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 31/8/2014.