Εκποιήσεις περιουσιών: Τα «επεισόδια» του σήριαλ δεν έχουν ολοκληρωθεί

 

{loadposition ba_textlink}

Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις περιουσιών συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο, αφού τα «επεισόδια» του σήριαλ δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Κι αυτό γιατί παραμένουν σε εκκρεμότητα 4 νόμοι, οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έτσι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν θα μπορέσει να εκταμιεύσει την επόμενη δόση, μέχρι να αποφασίσει το Ανώτατο.

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν προβλέπεται να βγει σύντομα η απόφαση του Ανωτάτου. Σε περίπτωση που οι 4 συγκεκριμένοι νόμοι κριθούν αντισυνταγματικοί, τότε θα δοθεί από τους δανειστές η έγκριση για την καταβολή της δόσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει μάλλον να κάνει «μαγικά» για να πείσει την Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Οι ενστάσεις της Βουλής

Οι τέσσερις ενστάσεις της Βουλής καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο προχθές Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου. Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρήστος Κληρίδης, είπε ότι «καταχωρήσαμε σήμερα τέσσερις ενστάσεις, οι οποίες συνοδεύονται με όλο το απαραίτητο υλικό, στη βάση ότι κανένα από τα συνταγματικά δικαιώματα βάσει των οποίων προχώρησε σε αναφορές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παραβιάζονται».

Ο κύριος Κληρίδης ρωτήθηκε πού συγκεκριμένα επικεντρώνονται οι ενστάσεις και δήλωσε πως «πρόκειται για το άρθρο 23 του Συντάγματος σχετικά με το δικαίωμα στην περιουσία, τα άρθρα 25 και 26 του Συντάγματος που αφορούν το δικαίωμα άσκησης εργασίας το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, όπως επίσης και το άρθρο 28 που κατοχυρώνει το δικαίωμα της ισότητας και το άρθρο 30 που αφορά το δικαίωμα στη δικαιοσύνη» και κατέληξε λέγοντας πως «πρόκειται για μια ισοσκελισμένη και ισοζυγισμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται σαν συνταγματική κατά την άποψη της Βουλής όπως καταχωρήθηκαν και οι ενστάσεις».

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου

Σημειώνουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει διορία έως τις 3 Οκτωβρίου για να καταθέσει γραπτώς στο Ανώτατο το περίγραμμα της αγόρευσής του, ενώ οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσουν τη δική τους αγόρευση μέχρι τις 13 Οκτωβρίου και μέχρι τις 17 του ιδίου μήνα θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς ο γενικός εισαγγελέας. Η ακρόαση και για τις τέσσερις αναφορές έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και η ολομέλεια του Ανωτάτου θα επιφυλαχθεί για τη γνωμοδότησή της.

Συνήγοροι της Κυβέρνησης είναι η Νομική Υπηρεσία που εκπροσωπείται από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου και τον δικηγόρο Α’ της Δημοκρατίας Δημήτρη Λυσάνδρου. Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός του δικηγόρου Χρήστου Κληρίδη, εμφανίζονται και οι δικηγόροι Γιώργος Σεραφείμ και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

18/11 το Eurogroup

Η δυσκολία έγκειται και στο γεγονός ότι στις 18 Νοεμβρίου συγκαλείται το Eurogroup, αλλά μέχρι τότε δεν θα έχει βγάλει απόφαση το Ανώτατο. Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο και είναι επίσης άγνωστο αν θα έχουμε απόφαση, οπότε το θέμα θα συζητηθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Αρχηγών, λίγο πριν εκπνεύσει η Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε.

Τι λένε τα κόμματα

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις ψηφίστηκε από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥ.ΡΩ.ΚΟ. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΕΔΕΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού τήρησε αποχή, ενώ περιέργως αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή, η Συμμαχία Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Ως δικαιολογία στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό τροπολογιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει μπέρδεμα και να δοθεί η εντύπωση ότι η Συμμαχία Πολιτών τήρησε αποχή.

Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Συμμαχία έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία αποσαφηνίζει τη στάση του κόμματος.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ψηφίστηκαν και τροπολογίες του ΑΚΕΛ, με σκοπό να διασφαλίζονται οι αγοραστές, οι οποίοι αν και κατέβαλαν τις οφειλές για αγορά ακινήτου δεν έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας λόγω υποθήκευσης ακινήτου από τον πωλητή. Ψηφίστηκε επίσης και τροπολογία του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, για επέκταση του χρόνου έναρξης των εκποιήσεων από 90 σε 120 μέρες και ταυτόχρονα αφαιρεί το όριο του 50% της εκτιμημένης αξίας.

Οι δανειολήπτες

Στον «χορό» βρίσκονται και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι δανειολήπτες. Προχθές Πέμπτη, άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι δανειολήπτες. Προχθές Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Τραπεζών, σε μια ακόμα προσπάθεια να βοηθήσει τα μέλη του, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργούν οι δανειολήπτες, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δικαιώματά τους.

Ο Κώδικας της Κεντρικής

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία όπως το να εφαρμόζεται για όλους ανεξαιρέτως τους δανειολήπτες ο Κώδικας της Κεντρικής για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, περιλαμβανομένων και αυτών που η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί και ενδεχομένως να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ τονίζεται ότι εάν έχουν τερματιστεί οι λογαριασμοί τους ή τους έχουν παραπέμψει στο τμήμα ανάκτησης χρεών, δεν επηρεάζει τα πιο πάνω.

Επίσης, η οδηγία και ο κώδικας ισχύουν από τις 9.9.2013 και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική από τις τράπεζες.

Ποινικό αδίκημα

Η μη συμμόρφωση συνιστά πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Στην ανακοίνωση του συνδέσμου δανειοληπτών τονίζεται πως δεν είναι προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση, η καταβολή καθυστερημένων δόσεων, η εξεύρεση νέων εγγυητών, πρόσθετες εξασφαλίσεις με ακίνητη περιουσία, όπως σε πολλές περιπτώσεις προβάλουν παραπλανητικά οι τράπεζες.

Όμως όλα αυτά μπορούν να εξετασθούν στα πλαίσια της διευκόλυνσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Κατά τον ίδιο τρόπο οι αυξήσεις επιτοκίου, η χρέωση τόκων υπερημερίας και οποιεσδήποτε άλλες χρεώσεις σε δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση είναι καταχρηστικές, παράνομες και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Όσον αφορά τις ίδιες τις τράπεζες οφείλουν να αποφεύγουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δικαστικές διαδικασίες και να αναζητούν όλες τις πιθανές εξώδικες επιλογές.

Αβάσιμη και παραπλανητική Τέλος σημειώνεται πως οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εφαρμόζονται και στην Κύπρο. Η πρόσφατη θέση περί του αντιθέτου που εκφράστηκε από την Τράπεζα Κύπρου (κυρίως) σε σχέση με τα δάνεια σε ξένο νόμισμα είναι αβάσιμη και παραπλανητική και πρέπει να αγνοηθεί.

Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας πρέπει να ενεργήσουν ανάλογα, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών για διευκόλυνση των μελών του εξέδωσε και 2 δείγματα λεπτομερών απαντητικών επιστολών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι δανειολήπτες.

Έχει πολύ δρόμο

Γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις περιουσιών και η τελική μορφή που θα έχει ο νόμος, έχει πολύ δρόμο. Είναι λογικό, λοιπόν, η μεν κυβέρνηση και τα κόμματα να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη των δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ οι χιλιάδες άμεσα ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, θα περιμένουν να δουν την τελική έκβαση του συγκεκριμένου θέματος, για να ξέρουν πώς θα κινηθούν στην περίπτωσή του ο καθένας ξεχωριστά.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 28/9/2014.