Εξέταση εναλλακτικών για απόρριψη μολυσμένου νερού από Φουκουσίμα

{loadposition ba_textlink}
Το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται στους αντιδραστήρες για να διατηρήσουν χαμηλή θερμοκρασία ώστε να αποτραπεί περαιτέρω απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Στη συνέχεια το νερό υπόκειται επεξεργασία για να μειωθεί η ραδιενέργειά του, αλλά η σημερινή τεχνολογία δεν μπορεί να αφαιρέσει το τρίτιο, ένα σχετικά ακίνδυνο ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Η TEPCO έχει αναγκαστεί να κατασκευάσει εκατοντάδες δεξαμενές για την αποθήκευση του μολυσμένου και επεξεργασμένου νερού, αλλά τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει το νερό στον ωκεανό, μια κοινή πρακτική σε λειτουργικούς πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο οι αντιδράσεις από ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ώθησαν την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικές όπως την εξάτμιση του νερού ή την υπόγεια αποθήκευσή του, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας παροπλισμού του σταθμού Ναοχίρο Μασούντα.

Η μέθοδος της εξάτμισης χρησιμοποιήθηκε μετά την καταστροφή του Three Mile Island στις Ηνωμένες Πολιτείεςτο 1979, ωστόσο τότε οι ποσότητες ήταν πολύ μικρότερες. Η εφαρμογή της ίδιας μεθόδου στη Φουκουσίμα ενδεχομένως να οδηγήσει στη συμπύκνωση του εξατμισμένου νερού και στην κατάληξή του στον ωκεανό με τη μορφή βροχόπτωσης.

Διάφορα ατυχήματα και διαρροές έχουν προκαλέσει αρκετά κωλύματα στις προσπάθειες περιορισμού του μολυσμένου νερού, επιβραδύνοντας τη διαδικασία παροπλισμού του σταθμού που ούτως ή άλλως αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες.

Για αυτό το λόγο η TEPCO δέχεται ισχυρές πιέσεις να λάβει μία απόφαση καθώς η συνεχιζόμενη αποθήκευση του μολυσμένου νερού σε δεξαμενές διαιωνίζει μία επικίνδυνη κατάσταση.

Πηγή: naftemporiki.gr