Εξετάζεται το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών από αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Σε εξέταση της διάρθρωσης της Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και της χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων του Τμήματος προβαίνει από σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία από το αντίστοιχο Γραφείο Εφόρου Εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, άλλη αντιπροσωπεία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου την εξέταση θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, Εμανουέλλα Λαμπριανίδη – Μουσιούττα είπε ότι στην αντιπροσωπεία από το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται μια παρουσίαση της σημερινής διάρθρωσης και τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και στη συνέχεια αρχίζει η συζήτηση και η κατάθεση στοιχείων από μέρους του Τμήματος, ούτως ώστε να γίνει η συλλογή του αναγκαίου υλικού βάσει του οποίου η αντιπροσωπεία θα ετοιμάσει τις αναγκαίες εκθέσεις του, οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και δυσλειτουργιών του Τμήματος.

Στα γραφεία του Εφόρου Εταιρειών για να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία βρίσκονται από το πρωί εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης.

Σε σχέση με την αντιπροσωπεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα εξετάζει από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κ. Λαμπριανίδη είπε ότι η αντιπροσωπεία θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων με Έπαρχους, Δημάρχους, κοινοτάρχες από κοινότητες διαφορετικών μεγεθών και κατηγοριών και την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς επίσης και με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και του Επιτρόπου Μεταρρύθμισης.

Εξήγησε ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρξει αλλαγή στο σημερινό αριθμό των Δήμων και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για επίτευξη εξοικονομήσεων.

Πρόσθεσε ότι οι εξοικονομήσεις θα μπορούσαν να επιτευχθούν με κάποιου είδους περιφερειακών ενώσεων ή με τη δημιουργία κάποιας υπηρεσίας την οποία θα χρησιμοποιούν οι Δήμοι (share services).

“Επιδίωξη θα είναι το πώς δημιουργείς μεγαλύτερες ενότητες χωρίς να καταργήσεις τις πολιτικές οντότητες”, σημείωσε.

Έμφαση στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδη, δίδεται στους ελέγχους και στη λογοδοσία, στην παρακολούθηση των οικονομικών και των δράσεων των Δήμων και στα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. 

Εξάλλου, η Επίτροπος είπε ότι έχει ήδη ολοκληρώσει την αποστολής της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εξέτασε θέματα παιδείας, υγείας, γεωργίας και ορισμένα οριζόντια θέματα σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Μάζεψαν τα στοιχεία, ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων με τις κυπριακές υπηρεσίες και ετοιμάζονται πλέον να αποστείλουν την πρώτη τους έκθεση αρχές Νοεμβρίου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια αναφορά τους για τις πρώτες τους διαπιστώσεις αλλά είναι πολύ προκαταρτική.

Η κ. Λαμπριανίδη είπε στο ΚΥΠΕ ότι με τις δύο αυτές αποστολές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Παγκόσμια Τράπεζα ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο των μελετών της πρώτης φάσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ