Εκστρατεία στα σχολεία για αποφυγή υπερκατανάλωσης ζάχαρης

Ανησυχία προκαλούν τα υψηλά επίπεδα εμφάνισης τερηδόνας αλλά και παχυσαρκίας ακόμη και σε μικρές ηλικίες στην Κύπρο, όπως αυτά διαπιστώνονται από σχετικά στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, τα στοιχεία αυτά δυστυχώς κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες στην Ευρώπη στα θέματα αυτά, εξ ου και πρέπει να αναγνωριστεί από όλους ότι η διατήρηση της υγείας του ανθρώπου αρχίζει από το στόμα και η οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι μεγάλης σημασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο της, όπου και ανακοινώθηκε η έναρξη της εκστρατείας με τίτλο «Προσέχω τις ζαχαροπαγίδες – Φροντίζω τον εαυτό μου – Ελαττώνω τη ζάχαρη» που διοργανώνει η Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο και την Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την επιβλαβή δράση της ζάχαρης στη στοματική αλλά και στη γενική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Όπως επισημάνθηκε, τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες από την υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλούν μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως. Αυτή η ανησυχία οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει, από το 2015, συστάσεις ως προς την κατανάλωση ζάχαρης από παιδιά. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης στην παιδική και νεανική ηλικία, μπορεί να επιφέρει σοβαρές παθήσεις και ασθένειες στον οργανισμό, όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας θα ετοιμαστεί έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί στα σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων για τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και τροφών.

«Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και τους νέους μας, επιδιώκουμε την αποτελεσματική λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων, ενώ, στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων μας, υλοποιούμε σειρά προγραμμάτων που προάγουν την ψυχική, πνευματική και σωματική τους υγεία», ανέφερε η Υπουργός.

πηγή: Philenews